Τετάρτη, 17 Αυγούστου, 2022

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν την Κίνα να «μαζέψει» τους πράκτορές της

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Προειδοποίηση απεύθυναν οι ΗΠΑ προς το Πεκίνο σχετικά με την παρουσία πολλών Κινέζων πρακτορών στα εδάφη των ΗΠΑ που επιδίδονται σε «κυνήγι αλεπούς». Αυτό σημαίνει τη μυστική δράση τους προκειμένου να βρουν και να πιέσουν Κινέζους μετανάστες οι οποίοι καταζητούνται στην Κίνα, να επιστρέψουν πίσω.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times που επικαλείται ανώνυμες πηγές Αμερικανών αξιωματούχων, «η Ουάσινγκτον ζήτησε από το Πεκίνο να σταματήσουν αυτές οι δραστηριότητες».

«Η Κίνα επιδιώκει μέσω μυστικών πρακτόρων να εντοπίσει και να επαναπατρίσει Κινέζους φυγάδες, προκειμένου να ανακτήσει κέρδη που φέρεται να αποκτήθηκαν παράνομα από τα άτομα αυτά» αναφέρει το δημοσίευμα για την επιχείρηση των Κινεζικών μυστικών υπηρεσιών που τιτλοφορείται «Operation Fox Hunt».

HTML tutorial

Οι κινέζοι πράκτορες εισέρχονται με τουριστικές και εμπορικές βίζες σε αμερικάνικο έδαφος και με τη χρήση απειλών και άλλων πρακτικών προσπαθούν να πιέσουν μέλη οικογενειών κινέζων μεταναστών που ζουν στις ΗΠΑ να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, εκτιμάται ότι περισσότεροι από 930 άνθρωποι έχουν επαναπατριστεί από όλο τον κόσμο με αυτό τον τρόπο.

Δεν ήταν τυχαία πάντως η στιγμή που οι ΗΠΑ επέλεξαν να προειδοποιήσουν την Κίνα, αφού το έκανα παραμονές της επίσημης επίσκεψης του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ στην Ουάσινγκτον τον Σεπτέμβριο στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Φαινομενικά οι σχέσεις Κίνας και ΗΠΑ είναι εξαιρετικές, ωστόσο στο παρασκήνιο υπάρχει ένας ακήρυχτος πόλεμος ανάμεσα σε μυστικές υπηρεσίες των δύο χωρών, ειδικά σε μία περίοδο που οι ΗΠΑ προσπαθούν να περάσουν διεθνείς συμφωνίες μέσω του ΟΗΕ, που δημιουργούν αποκλεισμούς σε Κίνα, Ρωσία και Βραζιλία στο παγκόσμιο εμπόριο.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων