Τρίτη, 24 Μαΐου, 2022

Οι ΗΠΑ βγάζουν το καπέλο του «διεθνούς χωροφύλακα»

Την περασμένη εβδομάδα ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε ότι η Ουάσινγκτον θα μεταβιβάσει τη πρωτεύουσα ευθύνη για τις πολεμικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν στον Αφγανικό Στρατό μέσα στους επόμενους μήνες, κάτι που αποτελεί σημαντικό βήμα για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων. Επίσης την περασμένη εβδομάδα, η Γαλλία ξεκίνησε την επέμβασή της στο Μάλι με στόχο να εμποδίσει ακραίους ισλαμιστές να αποκτήσουν τον έλεγχο της χώρας και τη δημιουργία μιας βάσης επιχειρήσεων στις πρώην αποικίες της Γαλλίας.

Αυτά τα δύο γεγονότα είναι εξαιρετικής σημασίας διότι έχουν να κάνουν με το ισλαμικό αντάρτικο και μια κρίσιμη γεωπολιτική αλλαγή. Η Ουάσινγκτον όχι μόνο περιορίζει τις πολεμικές υποχρεώσεις της, αλλά αποχωρεί από το ρόλο του χωροφύλακα του πλανήτη, ο οποίος έχει την ευθύνη της διαχείρισης του κόσμου εκ μέρους του εαυτού της, των Ευρωπαίων, και των άλλων συμμάχων της. Μεταβιβάζει πλέον το βάρος της ευθύνης σε αυτούς που έχουν άμεσα συμφέροντα ανά περιοχή.

Είναι ξεκάθαρο ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να διεξάγουν ένα πόλεμο εναντίον των φανατικών ισλαμιστών και να τον κερδίσουν, και οπωσδήποτε δεν μπορούν να το κάνουν μόνες τους όταν μάλιστα αυτός ο πόλεμος διεξάγεται κατά κύριο λόγο στο Ανατολικό Ημισφαίριο. Είναι σαφές ότι οι εξελίξεις στο Μάλι απασχολούν πολύ περισσότερο το Παρίσι από ότι την Ουάσινγκτον.

Η αλλαγή στάσης των ΗΠΑ είναι εμφανής και στη Συρία όπου η Ουάσινγκτον αποφεύγει συστηματικά οτιδήποτε παραπάνω από περιορισμένη και μυστική βοήθεια. Το ίδιο και στη Λιβύη όπου έκανε παρέμβαση μόνο όταν φάνηκε ότι η Αγγλία και η Γαλλία δεν μπορούσαν να τελειώσουν ό,τι ξεκίνησαν.

Τέλος λοιπόν ως διεθνής αστυνόμος και πέρασμα σε νέα στρατηγική χειρουργικών επεμβάσεων εκεί που το αμερικανικό ενδιαφέρον είναι άμεσο και με μέλλον, βλέπε Λατινική Αμερική και Ασία.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων