«Αγαπημένε πρόεδρε, ηγέτη, άνοιξε το Wikipedia τουλάχιστον μέχρι το τέλος των εξετάσεων. Πρόεδρε, είμαι πνιγμένος, άκουσέ με», έγραψε ένας μαθητής στο Twitter, αναφερόμενος στον Ερντογάν.
Στα τέλη Απριλίου η τουρκική κυβέρνηση είχε αποφασίσει την απαγόρευση της ιστοσελίδας στη χώρα, μετά από άρνησή της να αποσύρει αναφορές για τις σχέσεις της Τουρκίας με εξτρεμιστικές οργανώσεις. Από τότε, η χρήση της ιστοσελίδας στην Τουρκία έχει μειωθεί κατά 85%, όμως κάποιοι λίγοι, με «εργαλεία» που βοηθούν τον χρήστη να παρακάμψει τις όποιες ηλεκτρονικές απαγορεύσεις.
Οι μαθητές δεν είναι η μοναδική κοινωνική ομάδα που αισθάνεται ότι η κυβέρνηση τους « δένει» τα χέρια μπλοκάροντας το Wikipedia. Ο Μπάρις Ντέντε, φοιτητής, ήθελε να ψάξει πληροφορίες για τα πλοία των Βίκινγκ. Η Νιτλάρα Ντίνερ, ψυχολόγος, ήθελε να επιβεβαιώσει ένα σύμπτωμα της υστερίας. Δεν είχαν όμως τη δυνατότητα.
Πέρα από τα πρακτικά καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλές κοινωνικές ομάδες στην Τουρκία, η απαγόρευση αυτή οδηγεί τη σκέψη σε πιο σκοτεινά «μονοπάτια» που έχουν σχέση με την απαγόρευση της ελευθερίας της σκέψης και της έκφρασης, που αποτελούν θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου.
Το Wikipedia είναι μία από τις 127.000 ιστοσελίδες που έχουν μπλοκαριστεί στην Τουρκία, τόνισε ο καθηγητής Ακντενίζ. Ο ίδιος προσθέτει ότι άλλες 95.000 σελίδες, όπως λογαριασμοί στα social media και δημοσιεύματα, έχουν μπλοκαριστεί.