Από τις αρχές του 2004 η πολυεθνική εταιρία Chiquita, είχε ιδρύσει μία θυγατρική εταιρία στην Ελλάδα, προσφέροντας θέσεις εργασίας.
Εδώ και μία εβδομάδα όμως η αυτόνομη ελληνική θυγατρική εταιρία για την ίδρυση της οποίας είχε εργαστεί ο Έλληνας μάνατζερ, Θανάσης Γκλίνος, δεν υπάρχει πλέον αφού απορροφήθηκε από μία ολλανδική εταιρία περιορισμένης ευθύνης, με την επωνυμία Chiquita Banana Company BV.
O βασικός λόγος που η ελληνική θυγατρική αποφασίστηκε να απορροφηθεί είναι ότι επλήγη σοβαρά ο εξαγωγικός της χαρακτήρας, λόγω των capital controls.
Οι νέοι ιδιοκτήτες της πολυεθνικής Τζόζεφ Σάφρα και Χοσέ Λουίς Κουρτάλε, φοβήθηκαν τη συνεχιζόμενη αστάθεια στη χώρα και τις σχετικές πολιτικές εξελίξεις, παρά το γεγονός ότι η εταιρία ήταν κερδοφόρα.
Το ίδιο συνέβη και σε άλλες χώρες με πολιτικά και οικονομικά προβλήματα, όπως η Πολωνία, η Ιταλία και η Πορτογαλία.
Η Chiquita Hellas, είχε καταφέρει να πετύχει αύξηση κερδών φτάνοντας τα 1,27 εκατομμύρια ευρώ ενώ την ίδια ώρα μειώνονταν πωλήσεις της κατά 3,15% στα 149,3 εκατομμύρια.
Σημειώνεται ότι επί των ημερών του Γκλίνου, η εταιρία είχε αναπτυχθεί σε όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, μέχρι και την Κασπία και είχε καταστήσει την Ελλάδα διαμετακομιστικό κόμβο μπανάνας.
Οι μπανάνες Chiquita, εισάγονταν στην Ελλάδα από τη δεκαετία του 70. Από το 1990 και μέχρι την ίδρυση της θυγατρικής, η εισαγωγή των προϊόντων γινόταν από την Chiquita International μέσω της εταιρίας παροχής υπηρεσιών Alpha Fruit Hellas S.A.
“Γιατί η Ελλάδα να μη γίνει ένα τοπικό κέντρο και άλλες χώρες με μικρότερες υποδομές να εξελίσσονται”, είχε αναρωτηθεί ο Θανάσης Γκλίνος. Στην ακμή της η Chiquita Hellas, δραστηριοποιούνταν σε Κύπρο, Αλβανία, Σκόπια, Σερβία, Κροατία, Τουρκία, Μολδαβία, Ουκρανία, Γεωργία, Ρωσία, Αζερμπαϊτζάν, Τυνησία, Συρία και Λιβύη.