Κυριακή, 23 Ιανουαρίου, 2022

Οι Ρώσοι θέλουν να γίνουν τα παιδιά τους μυστικοί πράκτορες

Οι μισοί Ρώσοι πολίτες θα ήθελαν τα παιδιά τους να βρουν δουλειά στις μυστικές υπηρεσίες σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το Ίδρυμα «Κοινή Γνώμη», το οποίο διενεργεί έρευνες για λογαριασμό της ρωσικής κυβέρνησης.

Κατά τη δημοσκόπηση, η εικόνα που έχουν οι Ρώσοι για τις μυστικές υπηρεσίες βελτιώθηκε την τελευταία δεκαπενταετία και σήμερα το 66% των Ρώσων αξιολογεί θετικά το έργο τους. Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 27-28 Ιανουαρίου σε 53 περιοχές της Ρωσίας, σε δείγμα 1500 ατόμων με την μέθοδο της προσωπικής συνέντευξης

«Η δραστηριότητα των μυστικών υπηρεσιών παρουσιάζεται πολύ πιο θετικά από τα μέσα ενημέρωσης», δήλωσε στο BBC ο κύριος αναλυτής του Ιδρύματος «Κοινή Γνώμη» Γκριγκόρι Κέρτμαν. Ο ίδιος επισημαίνει, μάλιστα, ότι παρατηρείται τάση αποκατάστασης του σταλινισμού η οποία οδηγεί σε μια «υφέρπουσα αποκατάσταση των διώξεων», ενώ σε συνθήκες ψυχρού πολέμου με την Δύση οι μυστικές υπηρεσίες στέφονται με το «φωτοστέφανο του ηρωισμού».

Το κύρος που έχει κάποιος που δουλεύει στις μυστικές υπηρεσίες αυξήθηκε σημαντικά. Το 2001 το 42% θεωρούσε πως αποκτά κανείς κοινωνικό κύρος όταν εργάζεται στις μυστικές υπηρεσίες. Το ποσοστό αυτό έχει φθάσει σήμερα το 69%.

Το 45% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα ήθελε τα παιδιά του ή τα εγγόνια του να βρουν δουλειά στα όργανα ασφαλείας. Το 2001 το ποσοστό αυτό έφθανε το 29%, ενώ το 33% αξιολογούσε αρνητικά μια τέτοια ενασχόληση.

Το μεγαλύτερο ποσοστό εκείνων που βρίσκουν ελκυστική τη δουλειά στις μυστικές υπηρεσίες καταγράφεται στις ηλικίες 18-30 ετών , όπου φθάνει το 76%. Στην κατηγορία των Ρώσων ηλικίας άνω των 60 ετών το ποσοστό αυτό φθάνει το 59%.

«Αυτό είναι αποτέλεσμα και της κρατικής προπαγάνδας και του κομφορμισμού που δείχνουν οι πολίτες όταν απαντούν σε τέτοιου είδους ερωτήσεις», δήλωσε στο BBC o αντιπρόεδρος του συμβουλίου της οργάνωσης « Μεμοριάλ» Νικήτα Πετρόφ , επισημαίνοντας ότι «δεν πρέπει κανείς να απολυτοποιεί τα αποτελέσματα αυτά καθώς πολλά αλλάζουν πολύ γρήγορα».

Ποσοστό μεγαλύτερο του 36% δήλωσε ότι έχει γνωστούς που δουλεύουν στα όργανα ασφαλείας ενώ 2% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι είτε στους ίδιους είτε σε φίλους τους πρότειναν να δουλέψουν στις μυστικές υπηρεσίες.

Το 47% των Ρώσων δήλωσε ότι αντιμετωπίζει θετικά κάποιον που δουλεύει στις μυστικές υπηρεσίες. Τον Δεκέμβριο του 2011 το ποσοστό των ατόμων που είχαν μια τέτοια προσέγγιση ήταν 26%.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων