Υψηλά βαθμολογούν οι επισκέπτες τα ελληνικά ξενοδοχεία σε σύγκριση με τους βασικούς ανταγωνιστές στη Μεσόγειο, όπως φαίνεται στο στατιστικό δελτίο Μαρτίου που δημοσίευσε το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.
Τη χρονιά που πέρασε, η Ελλάδα βρέθηκε μπροστά από τον ανταγωνισμό, με το μέσο όρο στο γενικό δείκτη ικανοποίησης GRI να διαμορφώνεται στο 87%. Η Τουρκία είχε μέσο όρο 83%, η Ιταλία 84%, η Γαλλία 78%, η Ισπανία 84% και η Κύπρος 85%.
Η τάση αυτή διατηρήθηκε και φέτος σύμφωνα με τα στοιχεία για το τετράμηνο που περιλαμβάνονται στο στατιστικό δελτίο. Το ποσοστό της Ελλάδας ήταν 87%, της Τουρκίας 84%, της Ιταλίας 84%, της Γαλλίας, 81%, της Ισπανία 85% και της Κύπρου επίσης 87%.
Όπως σημειώνει το ΙΝΣΕΤΕ, ο Γενικός Δείκτης Ικανοποίησης (GRI®) πελατών των ξενοδοχείων υπολογίζεται από την ReviewPro, εταιρεία που ειδικεύεται στην μέτρηση της online φήμης των ξενοδοχείων. Ο δείκτης αυτός υπολογίζεται για κάθε ξενοδοχείο, μέσω ανάλυσης των μεταβλητών που συνδέονται με τις αναρτήσεις σχολίων πελατών σε εκατοντάδες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, ιστοσελίδες σχολιασμού ξενοδοχείων και ιστοσελίδες OTAs (online travel agents –διαδικτυακά ταξιδιωτικά γραφεία).
Δείκτες άνω του 80% δηλώνουν θετική εμπειρία. Οι δείκτες είναι ποιοτικοί και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αξιολόγηση της εξέλιξης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Τα στοιχεία που παρουσιάζονται βασίζονται σε αξιολογήσεις από πελάτες ελληνικών ξενοδοχείων και ξενοδοχείων στους ανταγωνιστικούς προορισμούς αναλόγως διαθεσιμότητας. Συνεπώς, οι δείκτες αποτυπώνουν το ανταγωνιστικό επίπεδο του ελληνικού ξενοδοχειακού προϊόντος, καθώς και του αντίστοιχου των ανταγωνιστριών χωρών.
Τον Απρίλιο του 2024 ο γενικός δείκτης ικανοποίησης για την Ελλάδα ήταν 87%. Τα ξενοδοχεία 5 αστέρων έχουν την υψηλότερη βαθμολογία με 90%. Το GRΙ ήταν 89% για τα ξενοδοχεία 4 και 87% για τα ξενοδοχεία 3 αστέρων ενώ στην τελευταία θέση βρίσκονται τα ξενοδοχεία 1-2 αστέρων με 86%.
Την υψηλότερη θέση ικανοποίησης για τη νησιωτική Ελλάδα κατέχουν οι Κυκλάδες με GRI 91% και ακολουθούν το Βόρειο Αιγαίο και η Κρήτη με 88% αντίστοιχα.
Έπονται, οι Ιόνιοι Νήσοι και τα Δωδεκάνησα με 85% αντίστοιχα. Την υψηλότερη θέση ικανοποίησης για την ηπειρωτική Ελλάδα κατέχουν η Ήπειρος και η Δυτική Μακεδονία με 90% αντίστοιχα και έπονται η Πελοπόννησος η Κεντρική Μακεδονία με 88% αντίστοιχα. Ακολουθούν η Θεσσαλία με 87% και η Στερεά Ελλάδα η Αν. Μακεδονία και Θράκη και με 86% αντίστοιχα. Στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται η Αττική με 84% και η Δυτική Ελλάδα με 83%.
Όσον αφορά το γενικό δείκτη ικανοποίηση της Αθήνας και των ανταγωνιστικών πόλεων για τον Απρίλιο του 2024, στην πρώτη θέση βρίσκεται η Κωνσταντινούπολη με 86% και ακολουθούν η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Ρώμη, η Μπολόνια και η Βαρκελώνη με 83% αντίστοιχα. Στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται η Μασσαλία με 81% και η Σμύρνη με 80%.
ΠΗΓΗ: capital.gr