Τρίτη, 19 Οκτωβρίου, 2021

ΟΗΕ – ΠΟΥ: «Ιστορική» πρωτοβουλία για εμβόλιο, θεραπεία και τεστ

Παγκόσμια πρωτοβουλία με τη συνεργασία διεθνών οργανισμών και μεγάλων κρατών ξεκίνησε σήμερα ο ΟΗΕ με στόχο την επιτάχυνση της παραγωγής εμβολίων, θεραπειών και τεστ κατά του κορονοϊού.

Στην πρωτοβουλία αυτή, που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, συμμετέχουν, εκτός από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ιδιωτικά ιδρύματα και επιχειρήσεις.

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια κοινή απειλή, την οποία μπορούμε να νικήσουμε με μια κοινή προσέγγιση» τόνισε ο διευθυντής του ΠΟΥ.

«Είναι μια ιστορική συνεργασία με στόχο την επιτάχυνση της ανάπτυξης, της παραγωγής και της ισότιμης διανομής εμβολίων, διαγνωστικών τεστ και θεραπειών εναντίον της νόσου Covid-19», δήλωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

«Κοινή μας δέσμευση είναι να διασφαλίσουμε ότι όλοι θα έχουν πρόσβαση σε όλα τα μέσα που στοχεύουν στο να θριαμβεύσουμε επί της Covid-19», υπογράμμισε.

Κατά την τηλεδιάσκεψη παρενέβη ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, η Άννγκελα Μέρκελ, αλλά και οι Τζουζέπε Κόντε και Πέδρο Σάντσεθ, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και η πρόεδρος της Κομισιόν. Στη συγκεκριμένη διαδικτυακή εκδήλωσε δεν τοποθετήθηκε εκπρόσωπος από τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έκανε λόγο για στόχο να συγκεντρωθούν περίπου 8 δισ. ευρώ ώστε να επενδυθούν στην επιτάχυνση των διαδικασιών, των διαγνωστικών τεστ και των θεραπειών.

Την ίδια στιγμή, όπως, μεταδίδει το Reuters, αξιωματούχος των ΗΠΑ ενημέρωσε ότι η Ουάσινγκτον δεν θα συμμετέχει στην πρωτοβουλία αυτή. Είναι, άλλωστε, γνωστή εδώ και εβδομάδες η ανοιχτή σύγκρουση της κυβέρνησης Τραμπ με τον ΠΟΥ.

Ο Εμανουέλ Μακρόν απηύθυνε έκκληση για ένα εμβόλιο «προσβάσιμο σε όλους, περιλαμβανομένων των πιο ευάλωτων χωρών. Αυτό θα επιτρέψει επίσης να ξαναβρούμε, το συντομότερο, μια φυσιολογική ζωή».

Το να νικήσουμε την πανδημία του νέου κορονοϊού απαιτεί «τη μαζικότερη στην ιστορία προσπάθεια στη δημόσια υγεία» τόνισε, από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.

«Ο κόσμος έχει ανάγκη να αναπτύξει, να παράγει και να διασφαλίσει την ισότιμη διανομή» των εμβολίων και θεραπειών, όταν θα είναι διαθέσιμα, «όχι ένα εμβόλιο ή θεραπείες για μία χώρα ή μια περιοχή ή τον μισό πλανήτη, αλλά ένα εμβόλιο και μια θεραπεία που θα είναι προσιτή, ασφαλής, αποτελεσματική, που θα μπορούμε να διαχειριστούμε εύκολα και να είναι διαθέσιμη με οικουμενικό τρόπο, για όλους, παντού» υπογράμμισε ο ίδιος.

Ανησυχία υπάρχει ιδίως για τις φτωχότερες χώρες που δεν έχουν τα οικονομικά μέσα να ανταγωνιστούν τις πλουσιότερες στην κούρσα για την απόκτηση αποθεμάτων εμβολίων, φαρμάκων ή διαγνωστικών κιτ.

Με αυτήν την ανισότητα στην πρόσβαση έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι και σε προηγούμενες επιδημίες και «δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ότι αυτό θα ξανασυμβεί» ενώπιον της παρούσας κρίσης, προειδοποίησε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

«Η Αφρική είναι εξαιρετικά ευάλωτη στις καταστροφικές επιπτώσεις του ιού και έχει ανάγκη από κάθε δυνατή στήριξη και βοήθεια», σημείωσε ο ασκών χρέη προέδρου της Αφρικανικής Ένωσης, ο Νοτιοαφρικανός Σίριλ Ραμαφόζα.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων