Αντιμέτωπος με κινητοποιήσεις στο τμήμα design του στην Ιταλία, είναι ο οίκος Gucci.
Τη Δευτέρα 27/11, 40 εργαζόμενοι στο τμήμα design του οίκου Gucci, έκαναν 4ωρη στάση εργασίας και διαδήλωσαν για τη μεταφορά του τμήματος από τη Ρώμη στο Μιλάνο.
«Ο Gucci κόβει αλλά δεν ράβει» ή «Στον Gucci, οι απολύσεις βρίσκονται στη μόδα» έγραφαν τα πλακάτ των εργαζομένων που συγκεντρώθηκαν μπροστά από την έδρα της εταιρείας στη Ρώμη, με κυρίαρχο φόβο το να χάσουν τις θέσεις τους.
Ο οίκος Gucci ανακοίνωσε τον Οκτώβριο τη μεταφορά του τμήματος στο Μιλάνο, υποχρεώνοντας, σύμφωνα με τις συνδικαλιστικές ενώσεις, 153 εργαζόμενους να μετακομίσουν υπό συνθήκες, που δεν κρίθηκαν ικανοποιητικές.
«Το γραφείο design είναι η καρδιά του Gucci, όπου εργάζονται οι σχεδιαστές και μόδιστροι, εδώ γεννιούνται όλες οι συλλογές. Πρόκειται για την πρώτη απεργιακή κινητοποίηση στην ιστορία του», ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Τσιάρα Τζιανότι, συνδικαλιστική εκπρόσωπος του οίκου.
«Η Kering (όμιλος ειδών πολυτελείας όπου ανήκει ο οίκος Gucci) θέλει να επωφεληθεί από αυτήν την αναδιάρθρωση για να μειώσει το προσωπικό και να οδηγήσει στην πόρτα της εξόδου εργαζόμενους που βλέπουν να τους προτείνονται μη ικανοποιητικές συνθήκες, καθώς δεν μπορούν να φύγουν από τη Ρώμη, διότι εκεί ζουν οι οικογένειές τους, τα παιδιά τους», επισήμανε.
Από την πλευρά του ο οίκος Gucci απορρίπτει κάθε είδους κατηγορίες αναφέροντας σε ανακοίνωσή του ότι αυτή η μεταφορά «δεν προβλέπει καμία μείωση προσωπικού» και «θα εφαρμοστεί με πλήρη σεβασμό στους ισχύοντες κανόνες», διαβεβαιώνει η εταιρεία σε σημείωμά της.
«Προκειμένου να διευκολυνθεί στον μέγιστο βαθμό η μεταφορά όλων των εργαζομένων, τους οποίους αφορά (η απόφαση), η εταιρεία προέβλεψε μια σειρά μέτρων, τόσο οικονομικών όσο και στήριξης, πιο ευνοϊκών σε σύγκριση με εκείνα που προβλέπει η συλλογική σύμβαση», καταλήγει.
Την ώρα που οι 153 εργαζόμενοι πρέπει να μεταφερθούν στο Μιλάνο έως τον Μάρτιο, η τύχη των άλλων 66 που θα παραμείνουν προς το παρόν στη Ρώμη «είναι αβέβαιη», σύμφωνα με τις συνδικαλιστικές ενώσεις.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ / AFP