Τρίτη, 24 Μαΐου, 2022

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών

Δύο κατηγορίες οφειλετών προβλέπει η νέα ευνοϊκή ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, με στόχο την είσπραξη ενός σημαντικού μέρους από το σύνολο των οφειλών, που σήμερα ξεπερνούν τα 56,6 δισ. Ευρώ.

Οι «παλαιοί» οφειλέτες, των οποίων τα χρέη έχουν βεβαιωθεί έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2012, θα έχουν δυνατότητα εξόφλησής τους σε 48 δόσεις, ενώ οι νέοι θα εξοφλούν τα χρέη τους σε 12 δόσεις.

Ελάχιστο όριο καταβολής για οφειλές μέχρι 5.000 ή 10.000 ευρώ, δεν θα υπάρχει όπως δεν θα ασκείται και ποινική δίωξη. Όμως για την αποπληρωμή οφειλών που ξεπερνούν τις 300.000 ευρώ θα ζητούνται εγγυήσεις, με την κινητή ή ακίνητη περιουσία του οφειλέτη, ενώ για οφειλές άνω των 50.000 ευρώ θα απαιτεί η υπογραφή λογιστή για τη δυνατότητα εξόφλησης.

Συγκεκριμένα, η νέα ρύθμιση προβλέπει τα εξής:

* 48 δόσεις για τα χρέη που είχαν βεβαιωθεί έως τις 31/12/2012. Κάθε μήνας που θα περνάει από την ημερομηνία εφαρμογής της, θα αφαιρείται από το σύνολο των δόσεων και θα πρέπει να καταβληθεί άμεσα.
* Προβλέπεται μείωση των προσαυξήσεων από 20% για όλους όσοι καταβάλλουν τα χρέη τους σε 48 δόσεις, έως και 50% για όσους πληρώσουν τα χρέη τους σε μία δόση.
* Απαιτούνται εμπράγματες εγγυήσεις για οφειλές άνω των 300.000 ευρώ.
* Για οφειλές άνω των 50.000 ευρώ, θα απαιτεί η υπογραφή λογιστή για τη δυνατότητα εξόφλησης.
* Θεσπίζεται «τσουχτερό» επιτόκιο, θα κινείται στο 8%, με το οποίο θα επιβαρύνονται τα χρέη.
* Όποιος οφειλέτης έχει ήδη ενταχθεί σε παλαιότερη ρύθμιση, αλλά, για οποιονδήποτε λόγο εξέπεσε, τότε δεν θα μπορεί να ενταχθεί στο νέο καθεστώς.
* Δεν δικαιούνται να υπαχθούν στη ρύθμιση οφειλέτες που έχουν καταδικαστεί για φοροδιαφυγή, διερευνώνται για ποινικά φορολογικά αδικήματα ή έχουν παραπεμφθεί στον εισαγγελέα.
* Εξαιρούνται από τη ρύθμιση επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί σε πτωχευτική διαδικασία.
* 12 δόσεις για χρέη που γεννήθηκαν από την 1/1/2013, ενώ οι ανωτέρω περιορισμοί και προϋποθέσεις ισχύουν και για την εν λόγω ρύθμιση.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων