Γράφει ο Γιάννης Νάκος
Follow@Nakos_Ioannis
Έντονο αναμένεται να είναι το ενδιαφέρον στην συνεδρίαση του Ταμείου σήμερα το βράδυ (21:45 ώρα Ελλάδας), με την Ευρώπη να περιμένει πως και πως ποιος θα είναι ο αντίκτυπος των συζητήσεων στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Στην κυβέρνηση διαμηνύουν με κάθε ευκαιρία που τους δίνεται πως απώτερος στόχος τους είναι να επιτευχθεί μια πολιτική συμφωνία στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, έτσι ώστε να διευκολυνθεί η άμεση και γρήγορη επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα.
Είναι αλήθεια πως ο πονοκέφαλος του κλεισίματος της δεύτερης αξιολόγησης είναι κάτι που απασχολεί σε μεγάλο βαθμό τα στελέχη στο Μαξίμου και φυσικά αποτελεί και την νούμερο ένα απειλή, καθώς φέρνει στο επίκεντρο τα εκλογικά σενάρια. Ο στόχος μπορεί να είναι η γρήγορη πολιτική διευθέτηση της δεύτερης αξιολόγησης, όμως κάτι τέτοιο, εάν συμβεί, θα πρέπει να έχουν ήδη προϋπάρξει κάποια δεδομένα και υποχωρήσεις στα διαπραγματευτικά τραπέζια.
Και αυτό θα πρέπει να το έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους στην κυβέρνηση, διότι, εκτός του γεγονότος του κλεισίματος της πολυπόθητης δεύτερης αξιολόγησης, ένα ακόμη θετικό για την χώρα θα είναι και ο δρόμος προς την συμμετοχή μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Με τις υπάρχουσες συνθήκες κάτι τέτοιο φαντάζει αρκετά δύσκολο αλλά όχι εντελώς ακατόρθωτο, μιας και όλα είναι στο χέρι της κυβέρνησης και το ποια ανταλλάγματα θα ζητήσει για να μπορέσει να περάσει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα τα συμφωνηθέντα εδώ και καιρό μέτρα με τους Θεσμούς.
Πηγές στο Μαξίμου πιστεύουν πως θα πρέπει να γίνουν και κάποια βήματα από τους δανειστές έτσι ώστε να υπάρξει κάποιο πλεονέκτημα και διαπραγματευτικό χαρτί από τον Πρωθυπουργό προκειμένου να περάσει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα -από την κοινοβουλευτική του ομάδα- τα νέα μέτρα.
Παράλληλα, στο ΔΝΤ υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια για το ελληνικό πρόγραμμα, η οποία και μετουσιώνεται στην έκθεση τους, όπου διατρανώνεται σε μεγάλο βαθμό η μη βιωσιμότητα του ελληνικού προγράμματος, ακόμη και με τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.
Κατά πάσα πιθανότητα δεν θα πρέπει να αναμένουμε οριστική απόφαση για την συμμετοχή ή όχι του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά θα πρέπει ενδεχομένως να περιμένουμε μια εφ όλης της ύλης ανασκόπηση των προθέσεων τους, η οποία είτε θα διατυπωθεί γραπτώς είτε θα διαρρεύσει τεχνηέντως προς τα ΜΜΕ.
Επιπροσθέτως, υπάρχουν αρκετοί μέσα στο Ταμείο οι οποίοι έχουν αρχίσει εδώ και καιρό να επικρίνουν την χρηματοδοτική στάση του οργανισμού προς την Ελλάδα και να ζητούν την άμεση χρηματοδοτική απεμπλοκή του από το πρόγραμμα, έχοντας ως ασπίδα τις έρευνες στις οποίες έχει υποπέσει το ευρωπαϊκό τμήμα του ΔΝΤ και κυρίως στον ρόλο του Πωλ Τόμσεν όλα αυτά τα χρόνια.
Επιπλέον, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μελλοντικά εμπόδια από την πλευρά του Ταμείου, κυρίως λόγω της στάσης του νέου Προέδρου Τραμπ αλλά και των βασικών κινδύνων που έχουν επισημανθεί εδώ και καιρό, δηλαδή της μεταρρυθμιστικής κόπωσης και της χαμηλής ανάκαμψης της εσωτερικής ζήτησης, λόγω των εξαντλητικών και υπερβολικών φόρων.
Τέλος, το στοίχημα παραμένει στο τραπέζι για το ποιος θα είναι ο ρόλος του ΔΝΤ, όταν τα φώτα σβήσουν με αρκετούς να ονειρεύονται ένα νέο μνημόνιο που δυστυχώς θα είναι και η ταφόπλακα της ελληνικής οικονομίας.