Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός
Πληθαίνουν οι φωνές βουλευτών της κυβέρνησης που ζητούν συμφωνία για χρόνο εκλογών προκειμένου να εκλεγεί ΠτΔ από την παρούσα Βουλή. Σήμερα ο Πάνος Παναγιωτόπουλος πρότεινε να συμφωνηθούν με την αντιπολίτευση εκλογές το φθινόπωρο προκειμένου να διευκολυνθούν οι βουλευτές να ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ουσιαστικά επανέλαβε τη χθεσινή πρόταση της Ντόρας Μπακογιάννη η οποία εξέφρασε την ανάγκη να υπάρξει μια ευρύτατη συναίνεση σε ένα μίνιμουμ πλαίσιο που καθορίζεται από «προτάσεις που είναι ήδη στο τραπέζι». Εχθές γράψαμε για τον Νίκο Σηφουνάκη, βουλευτή του ΠΑΣΟΚ ο οποίος εξέφρασε την άποψή του για την ανάγκη συμφωνίας εκλογών σημειώνοντας παράλληλα ότι η άποψη αυτή εκφράζει και ένα διάχυτο κλίμα ανάμεσα στους βουλευτές.
Πάντως Ντόρα Μπακογιάννη και Πάνος Παναγιωτόπουλος ξεκαθαρίζουν ότι δεν συντάσσονται με την άποψη που θέλει κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Η κα Μπακογιάννη επισημαίνει ότι πρέπει η κυβέρνηση να παραμείνει ως έχει χωρίς να αλλάξει ο πρωθυπουργός και μετά την τουριστική περίοδο να πάμε σε εκλογές. Μάλιστα τονίζει την πεποίθησή της ότι η αντιπολίτευση «θα προσγειωθεί απότομα, χωρίς καμία αμφιβολία», προφανώς εννοώντας μετά τις εκλογές, αλλά ό,τι και να λέει πιο πριν «δε θα δημιουργεί κάποιο πρόβλημα» γιατί θα υπάρχει ένα «δίκτυ ασφαλείας» για τη χώρα.
Ουσιαστικά και οι δύο βουλευτές προτείνουν τη συγκεκριμένη τακτική όχι μόνο για την «προστασία από την αβεβαιότητα» που κατά τη γνώμη τους προκαλείται από το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών αλλά και για να στροιμωχτεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αρνούμενος κάθε συμφωνία θα αφήσει το περιθώριο να κατηγορηθεί για αδιαλλαξία.
Ίσως στο ΣΥΡΙΖΑ σκέπτονται το ενδεχόμενο να δέχονταν μια συμφωνία για χρόνο εκλογών με το αντάλλαγμα να ψηφίσουν πρόεδρο και να μην φέρουν τις κάλπες αμέσως. Ίσως να ζητούσαν παράλληλα και αλλαγή του υποψηφίου, ζήτημα που άλλωστε θεωρείται έλασσον και δε θα δυσκολευόταν ο Σαμαράς να παραχωρήσει. Εκεί που πιθανόν να συγκρούονταν ωστόσο θα ήταν στην ημερομηνία των εκλογών. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα τις ήθελε το αργότερο μετά το πέρας της αξιολόγησης, διαφορετικά θα διαφαινόταν ηττοπαθής υποχώρηση από πλευράς του να επιτρέψει να περάσει το μεγαλύτερο μέρος του 2015 για να γίνουν οι εκλογές. Πάντως το μόνο σίγουρο είναι ότι μέχρι την τρίτη ψηφοφορία θα περιμένουμε σίγουρα μια κίνηση από το Σαμαρά με συναινετική κατεύθυνση.