Τετάρτη, 25 Μαΐου, 2022

Ομολογία σοκ της Alpha Bank!

Τελικά, το κλάμα των τραπεζιτών για την επαναγορά του χρέους ήταν ψεύτικο. Ομολογείται ευθέως από το τελευταίο δελτίο της Alpha Bank, όπου επί λέξει αναφέρονται τα εξής για την επαναγορά: «Με το εγχείρημα αυτό, το οποίο θα πρέπει να λάβει χώρα έως την 13η Δεκεμβρίου 2012, επιδιώκεται η μείωση της ονομαστικής αξίας του ελληνικού δημοσίου χρέους. Μια μείωση του χρέους κατά περίπου €20 δισ. μπορεί πράγματι να επιτευχθεί εάν γίνει επαναγορά ομολόγων, σε τιμή ισοδύναμη με το 30% της ονομαστικής αξίας, ύψους περίπου €32 δισ. με την προσφορά ομολόγων EFSF αξίας €9,5 δισ. περίπου.

Η επιτυχής ολοκλήρωση της συναλλαγής για να παραχθεί η επιδιωκόμενη μείωση του χρέους είναι ουσιαστικό προαπαιτούμενο για την ομαλή και έγκαιρη εκταμίευση της χρηματοδοτικής βοήθειας. Η εκταμίευση της χρηματοδοτικής βοήθειας ως ανωτέρω, επιταχύνει την ανακεφαλαιοποίση του τραπεζικού συστήματος, χωρίς όμως, όπως έχει τονισθεί επανειλημμένως, να συνιστά per se πράξη τόνωσης της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας, παρά μόνον εμμέσως.

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι το πρώτο στάδιο σε μια εξελικτική διαδικασία αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Αυτό είναι προϋπόθεση για την επανάκαμψη των καταθέσεων ύψους άνω των €80 δισ. που έχουν φύγει από το τραπεζικό σύστημα…. Τα κεφάλαια των τραπεζών δεν προορίζονται για νέα δάνεια αλλά για την δημιουργία αποθεμάτων για την απορρόφηση τυχόν ζημιών στο μέλλον….».

Ομολογία σοκ. Η επαναγορά είχε προσυμφωνηθεί. Η ρευστότητα της οικονομίας δεν θα αποκατασταθεί με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Μπράβο στην Alpha που τολμά να πει την αλήθεια που δεν λένε οι πολιτικοί.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων