Σάββατο, 31 Ιουλίου, 2021

Ομπάμα προς LGBT ακτιβιστές: Δεν δείχνετε σεβασμό. Ντροπή σας.

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Έντονος εκνευρισμός προκλήθηκε σε δεξίωση μελών της LGBT κοινότητας στο λευκό οίκο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα, εκνευρισμένος να απαντά στους φιλοξενούμενούς του ότι θα έπρεπε να δείχνουν περισσότερο σεβασμό, ειδικά όταν βρίσκονται μέσα στο σπίτι του.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ στα πλαίσια του μήνα LGBT Pride (Υπερηφάνειας των λεσβιών, των ομοφυλοφίλων, των αμφισεξουαλικών ή διεμφυλικών ατόμων) δεξιώθηκε στο «ανατολικό δωμάτιο» του Λευκού Οίκου. Όταν ξέσπασαν σε διάφορες διαμαρτυρίες κάποιοι εκ των καλεσμένων ο Μπάρακ Ομπάμα απάντησε σε έντονο ύφος: «Ακούστε, βρίσκεστε στο σπίτι μου» και συμπλήρωσε ότι «Αυτό δεν δείχνει σεβασμό (…) δεν θα πάρετε μια απάντηση από μένα αν με διακόπτετε με αυτόν τον τρόπο».

Ο αγενής προσκεκλημένος συνέχισε προκαλώντας τον Ομπάμα να ανεβάσει τον τόνο και να του πει «Ντροπή σας» ενώ αμέσως μετά απαίτησε να τον απομακρύνουν από την αίθουσα.  Ο Ομπάμα με το γνωστό χιούμορ του προσπάθησε να αλαφρύνει το κλίμα πριν συνεχίσει φανερά ενοχλημένος την ομιλία του. «Εν γένει, δεν έχω τίποτε κατά κάποιων διαδηλωτών. Αλλά όχι όταν βρίσκομαι στο σπίτι μου».

Είναι γεγονός ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να μπορούμε να κάνουμε ελεύθερα κριτική ενάντια σε πρακτικές ακτιβιστών χωρίς να στιγματιζόμαστε ως ενάντιοι των αιτημάτων και των διεκδικήσεων τους. Όταν λοιπόν δεξιώνεσαι στο Λευκό Οίκο θα πρέπει τουλάχιστον να κατανοήσεις ότι οποιαδήποτε επανάσταση έκανες ως εκείνη την ώρα έχει λήξει. Πιθανόν να κέρδισες ήδη. Δεν έχει σημασία. Αυτό που πρέπει να διαχωριστεί από τη διεκδίκηση δίκαιων αιτημάτων είναι η γενικότερη ακτιβιστική νοοτροπία που θέλει το πιο προκλητικό να είναι και πιο αγωνιστικό. Ε λοιπόν όχι. Η έλλειψη σεβασμού απέναντι σε αξιώματα, θεσμούς και σύμβολα –  για κάποιο λόγο μου έρχονται στο μυαλό και οι γυμνόστηθες κυρίες που προσπαθούν να εκπολιτίσουν την Ευρώπη, οι λεγόμενες FEMEN – δεν υποδηλώνει αντίσταση και διαμαρτυρία. Μία κίνηση διαμαρτυρίας θα μπορούσε να είναι η μη αποδοχή της πρόσκλησης στο Λευκό Οίκο. Η αποδοχή της πρόσκλησης σηματοδοτεί αυτόματα και τη λήξη της όποιας επανάστασης.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων