Παρασκευή, 20 Μαΐου, 2022

Ώρα Πεκίνου!

Η Κίνα ξεπέρασε τις Ηνωμένες Πολιτείες ως η χώρα με το μεγαλύτερο εμπόριο στον κόσμο την περασμένη χρονιά, σύμφωνα με τις μετρήσεις των προϊόντων που εξάγονται και εισάγονται στις δυο χώρες.

Οι εισαγωγές–εξαγωγές των ΗΠΑ ανήλθαν στο ποσό 3,82 τρις δολαρίων και της Κίνας στα 3,67 τρις δολάρια.

Η αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στο παγκόσμιο εμπόριο απειλεί να δημιουργήσει προβλήματα στα υπάρχοντα εμπορικά μπλοκ σε διάφορες περιοχές του πλανήτη, καθώς γίνεται ο πιο σοβαρός εμπορικός εταίρος για πολλές χώρες.

Για παράδειγμα η Γερμανία μπορεί να εξάγει τα διπλάσια προϊόντα στην Κίνα μέχρι το τέλος της δεκαετίας από ότι θα εξάγει στο Παρίσι.

Στο επίπεδο των υπηρεσιών το συνολικό εμπόριο των ΗΠΑ ανέρχεται σε 4,93 τρις δολάρια. Η Ουάσινγκτον κατέγραψε περίσσευμα ύψους 195,3 δις δολαριών και έλλειμμα προϊόντων ύψους 700 δις. Η Κίνα για την ίδια περίοδο κατέγραψε εμπορικό περίσσευμα ύψους 231,1 δις. Και αυτό εάν σκεφτεί κανείς ότι σύμφωνα με τις μετρήσεις η αμερικανική οικονομία είναι διπλάσια σε μέγεθος από την κινεζική.

Το εμπορικό έλλειμμα των Ηνωμένων Πολιτειών με την Κίνα έφθασε στο μεγαλύτερο ύψος του το 2012, και αναμένεται να παραμείνει το αγκάθι στην ένταση μεταξύ των δυο χωρών.

Πολλοί αναλυτές σημειώνουν ότι αυτά τα νούμερα τονίζουν την ανάγκη να έρθει η Κίνα πιο κοντά στην παγκόσμια οικονομική και εμπορική αρχιτεκτονική, που οι ΗΠΑ βοήθησαν να δημιουργηθεί. Το να μην έχεις το Πεκίνο συμβολικά και ουσιαστικά σε κεντρικό ρόλο στους παγκόσμιους οικονομικούς–εμπορικούς θεσμούς και εξελίξεις είναι αυξανόμενα ανόητο, σύμφωνα με κορυφαίους οικονομικούς αναλυτές.

Όσο για την Ουάσινγκτον κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι αποτελεί την μεγαλύτερη στρατιωτικά υπερδύναμη. Το ερώτημα που προκύπτει αμείλικτα από αυτά τα οικονομικά δεδομένα είναι για πόσο ακόμη αυτό θα υφίσταται.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων