Την έντονη αντίδραση κομμάτων προκάλεσε η δήλωση του Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, μετά τη σημερινή σύσκεψη του Συμβουλίου Αρχηγών των Κομμάτων σε σχέση με τις τουρκικές προκλήσεις.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι η διαχείριση των φυσικών πόρων ανήκει στην κυβέρνηση, αλλά πρόσθεσε ότι ενδεχόμενες εκκρεμότητες στον τρόπο διαμοιρασμού των ωφελημάτων από τους φυσικούς πόρους, θα μπορούσαν να συζητηθούν στην τελική φάση των συνομιλιών.
Το ΔΗΚΟ εξέφρασε έντονη ανησυχία για την αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας, ότι «όλες οι εκκρεμότητες που δεν έχουν συμφωνηθεί, θα μπορούσαν να συζητηθούν κατά το τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων, όταν κατατεθούν οι χάρτες των εδαφικών αναπροσαρμογών και εφόσον ο διάλογος θα ευρίσκεται στην τελική πορεία λύσης». Κάλεσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να δηλώσει ξεκάθαρα ότι στις αναφερόμενες εκκρεμότητες που δεν έχουν συμφωνηθεί, δεν περιλαμβάνεται το θέμα του φυσικού αερίου.
Σε αντίθετη περίπτωση, ανέφερε το ΔΗΚΟ, θα πρόκειται για συγκεκαλυμμμένη υποχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας και αλλαγή της πάγιας διακηρυγμένης θέσης, ότι το θέμα του φυσικού αερίου δεν μπορεί και δεν πρόκειται να συζητηθεί πριν από τη λύση του Κυπριακού.
Υποδεικνύει, επίσης, ότι μία τέτοια μονομερής υποχώρηση δημιουργεί επικίνδυνα τετελεσμένα, αποθρασύνει την Τουρκία και την ενθαρρύνει να συνεχίζει ακάθεκτη την πολιτική των κανονιοφόρων και σε καμία περίπτωση δεν διασφαλίζει τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, κατηγόρησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι έχει παραβιάσει την αρχή που είχε υιοθετηθεί από το Εθνικό Συμβούλιο και τα συμβούλια αρχηγών, ότι το θέμα του φυσικού αερίου δεν πρόκειται να συζητηθεί στις διαπραγματεύσεις. «Οι ευθύνες γι’ αυτή την παραβίαση είναι τεράστιες» δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, προσθέτοντας πως «επαναλαμβάνονται τραγικά λάθη του παρελθόντος με υποχωρήσεις που θα χρησιμοποιηθούν ως αφετηρία για νέες τουρκικές απαιτήσεις».
Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, δήλωσε πως με τη σημερινή του απόφαση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «έμπρακτα υποβαθμίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας σε δικοινοτικό ζήτημα».
Υποστήριξε, ακόμα ότι, τελικά, «η Τουρκία πέτυχε τη δημιουργία νέων δεδομένων στο Κυπριακό, που θα καταστούν τετελεσμένα όπως έγινε με την ανακήρυξη του ψευδοκράτους».
Ο Πρόεδρος των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, κατηγόρησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι υποχωρεί στον τουρκικό εκβιασμό για συζήτηση του θέματος των υδρογονανθράκων. Είπε ότι εγκαταλείπεται η θέση αρχής ότι το φυσικό αέριο δεν αποτελεί μέρος της διαπραγμάτευσης του Κυπριακού, λέγοντας ότι «η διασύνδεση του φυσικού αερίου με το εδαφικό και την προϋπόθεση κατάθεσης χάρτη, αποτελεί ανεπαρκές φύλλο συκής που μάταια επιζητεί να κρύψει το μέγεθος της υποχώρησης».
Το ΑΚΕΛ, μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, δεν τοποθετήθηκε επί του θέματος. Ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος, Άντρος Κυπριανού, δήλωσε ότι θα τοποθετηθεί αφού υπάρξει αντίδραση της Τουρκίας και τοποθέτηση από τη διεθνή κοινότητα.