Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός
Το ΕΣΡ βγάζει τον ΑΝΤ1 λάδι μετά τις καταγγελίες ΣΥΡΙΖΑ για κυβερνητική προπαγάνδα
“Το αποτέλεσμα της κάλπης θα δείξει εάν οδηγηθούμε σε πολιτικό ατύχημα”, “Η λαβωμένη ελληνική οικονομία κινδυνεύει με κώμα αν η κάλπη βγάλει ασταθές πολιτικό περιβάλλον” και “Η ευάλωτη ελληνική οικονομία δεν αντέχει μετεκλογικές παλινωδίες” φαίνονται ως φράσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου ή του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας ή ίσως λιγότερο του ΠΑΣΟΚ. Όμως όχι! Είναι τίτλοι του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1 δώδεκα μόλις ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες στις ευρωεκλογές του Μαίου 2014.
Θα ερωτηθεί κανείς γιατί το θυμόμαστε τώρα. Είναι γιατί μόλις βγήκε η απόφαση του ΕΣΡ μετά από προσφυγή που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ για «φιλοκυβερνητική προπαγάνδα του σταθμού» και «παραβίαση της εκλογικής νομοθεσίας». Η απόφαση είναι απολύτως αθωωτική με 4 μέλη του συμβουλίου να στηρίζουν την απόφαση, έναν να απουσιάζει και ένα να κρίνει ένοχο τον ΑΝΤ1 προτείνοντας μια ποινή της τάξης των 15.000 ευρώ.
Η νομικός Όλγα Γαρουφαλιά που κλήθηκε να συντάξει την προσφυγή σημείωνε στην αναφορά της ότι ο ΑΝΤ1 στις 24-5-2014 παραβίασε το Σύνταγμα (αρ. 15 παρ. 2γ), τρεις νόμους περί ραδιοτηλεόρασης, ένα Προεδρικό Διάταγμα, επτά αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και μία προεκλογική Οδηγία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της ‘Αυγής’.
Οι Δημοσιογράφοι με τη βοήθεια πάσης φύσεως αναλυτών περιέγραφαν τις 7 πληγές του Φαραώ που θα έρθουν στη χωρά αν ο ΣΥΡΙΖΑ ενδυναμωνόταν πολύ στις ευρωεκλογές. Βέβαια και ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε με διαφορά πρώτος και τίποτα δε συνέβη. Το φαινόμενο τα λογής μήντια να στηρίζουν τη μία ή την άλλη πολιτική άποψη ή υποκείμενο είναι διεθνές και απολύτως αποδεκτό. Αλλά η παραβίαση του νόμου που ζητά «αντικειμενική, αμερόληπτη και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων» σύμφωνα τουλάχιστον με το ΣΥΡΙΖΑ είναι κραυγαλέα.
Από την άλλη η πλειοψηφία των μελών του ΕΣΡ σημείωσε στην απόφαση ότι επρόκειτο για «συζήτηση από δημοσιογράφους του σταθμού οι οποίοι εξέφρασαν γνώμη περί της πορείας της χώρας αναλόγως της εκβάσεως του εκλογικού αποτελέσματος. Δεν πρόκειται περί ειδήσεων, αλλά περί εκφράσεως γνώμης». Αυτό που εδώ έχει ιδιαίτερη σημασία δεν είναι εν τέλει το νομικό πλαίσιο. Είναι το δεοντολογικό και πολιτικό πρόβλημα ένα κανάλι μεγάλης ακροαματικότητας θα παίρνει θέσεις υπέρ του ενός ή του άλλου πολιτικού σχηματισμού 12 ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες. Απλές σκέψεις που όμως είναι καλό να έχουμε στο νου μας όταν θα παρακολουθούμε τηλεοπτικές εκπομπές στις επόμενες εκλογές όποτε και αν γίνουν αυτές.