Τρίτη, 28 Μαρτίου, 2023

Ουγγαρία και Πολωνία εμμένουν στο βέτο για το ταμείο Ανάκαμψης

Εμμένουν στο βέτο κατά του επόμενου προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ουγγαρία και Πολωνία, εξαιτίας της ρήτρας που συνδέει την εκταμίευση ευρωπαϊκών κονδυλίων με το σεβασμό στο κράτος δικαίου.

Σύμφωνα με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν, η θέση της Βουδαπέστης είναι «σταθερή» και δεν πρόκεται να επιδιώξει κανέναν συμβιβασμό.

Ο Όρμπαν δήλωσε ότι οι ψήφοι της Ουγγαρίας και της Πολωνίας είναι απαραίτητες για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον προϋπολογισμό της ΕΕ και τόνισε ότι η σύνδεση πολιτικών συζητήσεων με οικονομικά ζητήματα δεν ήταν νομικό ζήτημα, αλλά απόφαση μερικών μελών της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Την ίδια ώρα η Πολωνία ζητεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιμετωπίσει σοβαρά το βέτο της Βαρσοβίας και της Βουδαπέστης, με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Ζμπίγκνιεφ Ράου να σημειώνει πως συνεχίζεται η προσπάθεια για εύρεση συμβιβαστικής λύσης.

«Έχουμε συγκεκριμένες αμφιβολίες σχετικά με έναν συγκεκριμένο κανονισμό, η κατάσταση είναι ασυνήθιστη και ζητάμε να αντιμετωπισθεί σοβαρά το βέτο μας. Περιμένουμε μια απάντηση για αυτό και μια περαιτέρω προσπάθεια για συμβιβασμό», δήλωσε ο Ράου.

Παράλληλα, ο ίδιος επεσήμανε ότι η πρόταση της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν, ώστε η Πολωνία και η Ουγγαρία να ζητήσουν από το ανώτατο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αξιολογήσει τη σχέση της πρόσβασης στα χρήματα της ΕΕ και της τήρησης του κράτους δικαίου, δεν καταπραΰνει τις αμφιβολίες τους.

Η στάση των δύο χωρών της Ανατολικής Ευρώπης αναμένεται να καθυστερήσει την εκταμίευση κεφαλαίων αξίας πολλών δισ. ευρώ, σε μια εποχή που η Ευρώπη φαίνεται να χάνει τη μάχη με το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού, οδεύοντας προς διπλή ύφεση.

Πηγή: Kathimerini.gr

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων