«Τσουνάμι» αιτήσεων για την έκδοση νέων οικοδομικών αδειών αναφέρει ο Δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, καθώς ιδιοκτήτες, μηχανικοί και κατασκευαστές σπεύδουν να θεμελιώσουν το δικαίωμα να χτίσουν ψηλότερα κτίρια πριν το δικαίωμα αυτό «σκοντάψει» στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας. Για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με τον δήμαρχο Γρηγόρη Κωνσταντέλλο, το δημοτικό συμβούλιο γνωμοδοτεί υπέρ της εξαίρεσης του δήμου από τα ευεργετήματα του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ), ενώ παράλληλα σήμερα Πέμπτη ο δήμαρχος αναμένεται να προτρέψει τις υπηρεσίες της πολεοδομίας να σταματήσουν να εκδίδουν άδειες εάν αυτές κάνουν χρήση των εν λόγω ευεργετημάτων.
Πριν από δύο εβδομάδες το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικά τα συγκεκριμένα ευεργετήματα σε επιπλέον τετραγωνικά και ύψος που δίνει ο ΝΟΚ, αλλά λόγω της σημασίας του θέματος παρέπεμψε την υπόθεση στην Ολομέλεια του ΣΤΕ. Η απόφαση (293/2024) ελήφθη έπειτα από προσφυγές που έγιναν κατά οικοδομικών αδειών που εκδόθηκαν στον ∆ήμο Αλίμου, οι οποίες ενέκριναν επιπλέον συντελεστή δόμησης αλλά και ύψους οικοδομής.
«Δεχόμαστε περίπου 50 αιτήσεις τον μήνα για οικοδομικές άδειες και ήδη το πρώτο δεκαπενθήμερο του τρέχοντος μηνός έχουμε λάβει περισσότερες από 70», αναφέρει στην «Κ» ο δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, συμπληρώνοντας ότι πολλαπλάσιες είναι και οι σχετικές ερωτήσεις στις υπηρεσίες του δήμου. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα ελεύθερα οικόπεδα για τα οποία υπάρχει κίνητρο να ζητηθούν άμεσα άδειες ώστε να μπορέσουν να επωφεληθούν με το επιπλέον ύψος και τα τετραγωνικά του ΝΟΚ, πριν το δικαίωμα αυτό κριθεί αντισυνταγματικό από την ολομέλεια του ΣΤΕ, προσεγγίζουν σχεδόν τις 2.000 ιδιοκτησίες.
«Αν και ο δήμος έχει γνωμοδοτική κυρίως αρμοδιότητα, και η απόφαση για την αναστολή έκδοσης αδειών ανήκει στο υπουργείο Περιβάλλοντας, οι νομικοί μας σύμβουλοι έχουν τεκμηριώσει άρτια το δικαίωμά μας να λάβουμε απόφαση για αναστολή έκδοσης αδειών οι οποίες χρησιμοποιούν το άρθρο 10 και το άρθρο 15 παρ. 8, τις διατάξεις δηλαδή που δίνουν τα ύψη και τους όγκους, μέχρι η συγκεκριμένη υπόθεση να είναι τελεσίδικη από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας», εξηγεί. Αντιθέτως, για αιτήσεις οικοδομικών αδειών που δεν ζητούνται επιπλέον ύψος και συντελεστής, ο δήμος αναφέρει πως μπορούν να προχωρούν κανονικά. Προσθέτει, δε, ότι υπάρχει μια σειρά άλλων δήμων που ετοιμάζονται να λάβουν αντίστοιχες αποφάσεις αναστολής έκδοσης νέων αδειών, καθώς ανησυχούν για την αλλοίωση του χαρακτήρα της περιοχής τους από τα ψηλά και ογκώδη κτίρια που επιτρέπει υπό προϋποθέσεις ο ΝΟΚ.
Παράλληλα, ο κ. Κωνσταντέλλος αναφέρει πως ο δήμος βρίσκεται σε προχωρημένη φάση για την έκδοση νέου τοπικού πολεοδομικού σχεδίου που θα βάλει τέλος και σε κάθε άλλη προσπάθεια «τσιμεντοποίησης» του προαστίου. Σημειώνεται ότι, εκτός από τις προσφυγές που αφορούν άδειες του ∆ήμου Αλίμου, εκκρεμούν και άλλες. Υπενθυμίζεται επίσης πως πριν από ένα χρόνο το υπουργείο Περιβάλλοντος, με τροπολογία, εξαίρεσε από τα ευεργετήματα του ΝΟΚ τις κηπουπόλεις Ψυχικού – Φιλοθέης και Εκάλης λόγω ακριβώς αυτού του χαρακτήρα τους.
ΠΗΓΗ: moneyreview.gr του Ηλία Μπέλλου