Αν κρίνουμε από αυτά που γράφουν και λένε τα συστημικά media για τις άγριες διαθέσεις της Τρόικας, δηλαδή, από το να σπάσει τη δόση σε κομμάτια, μέχρι να διαλύσει το deal Εθνικής-Eurobank ή να ενεργοποιήσει τον αυτόματο μετρονόμο κ.ο.κ. , η κυβέρνηση την έχει άσχημα. Δεν ξέρω πόσο πραγματικά είναι «έτοιμος» ο κ. Στουρνάρας, αλλά αυτή τη φορά έχει ένα καινούργιο μεγάλο επιχείρημα: την κυπριακή διάσωση, η οποία σύμφωνα με τις πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις θα κοστίσει στο ελληνικό ΑΕΠ 1-1,5%! Αυτό και μόνο αλλάζει όλα τα δημοσιονομικά δεδομένα, πέρα από την μη ικανοποιητική πορεία του φετινού προγράμματος, που ήταν ούτως ή άλλως μη ρεαλιστικό με ευθύνη της τρόικας.
Το κλίμα είναι άθλιο και το χρηματιστηριακό ταμπλό το καταγράφει. Χθες οι δείκτες έκαναν πάλι βουτιά, με τις τράπεζες να χάνουν κάποια στιγμή πάνω από 8%. Με διαβεβαιώσεις και ξόρκια η οικονομία και οι ιδιώτες δεν μπορούν να κρατηθούν άλλο. Μία λύση θα ήταν το δραστικό κούρεμα των δανείων, το οποίο θα επέτρεπε στους φορολογούμενους να πληρώσουν πιο άνετα τους φόρους. Διότι, ως γνωστόν, πρώτα εξυπηρετούν την τράπεζα και μετά το κράτος.
Η κυβέρνηση, έστω και στα ψέματα, οφείλει να διασκεδάσει την θεωρία του «ΝΑΙ σε όλα», ακόμη και για λόγους ψυχολογικούς. Πρέπει κάπου να δείξει ότι είναι ελληνική κυβέρνηση και όχι ενεργούμενο της Τρόικας. Ίσως τώρα να έχει την ευκαιρία να βάλει ένα γκολ. Ανεξάρτητα του αν διατηρεί στις δημοσκοπήσεις το ποσοστό της, αυτό δεν σημαίνει και πολλά πράγματα, καθώς η υπέρβαση των ορίων έχει συντελεστεί. Όταν το διευθυντικό στέλεχος του ΙΟΒΕ λέει στον Σκάι ότι «το 27% ανεργίας στη χώρα μας δεν είναι βιώσιμο» και ότι «σε άλλες χώρες του εξωτερικού οι κυβερνήσεις πέφτουν με διψήφια ανεργία», κάτι σημαίνει. Χθες, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε ότι οι βιοτεχνίες που κατέβασαν ρολά στο πρώτο τρίμηνο του 2013 ανέρχονται σε 602.