Η δημοφιλής «παλαιολιθική» δίαιτα (Paleo) περιλαμβάνει τις τροφές που είχαν στη διάθεσή τους οι πρόγονοί μας κατά την παλαιολιθική εποχή, δηλαδή μόνο τροφές που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία.
Μια νέα μελέτη που εκπονήθηκε από αμερικανούς ερευνητές και πρόκειται να παρουσιαστεί στο επερχόμενο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Φυσιολογίας εξέτασε πώς επιδρά το συγκεκριμένο διατροφικό πλάνο στην καρδιακή λειτουργία.
Στη μελέτη συμμετείχαν οκτώ υγιή άτομα που ακολουθούσαν μια διατροφή δυτικού τύπου, με μεγάλη περιεκτικότητα σε επεξεργασμένα τρόφιμα. Τους ζητήθηκε να υιοθετήσουν τους κανόνες της «παλαιολιθικής» δίαιτας για διάστημα οκτώ εβδομάδων, χωρίς να τεθούν περιορισμοί ως προς την πρόσληψη θερμίδων.
Μετά το πέρας των οκτώ εβδομάδων παρατηρήθηκε αύξηση 35% στα επίπεδα της ιντερλευκίνης-10 (IL-10), ενός μορίου που απελευθερώνεται από τα ανοσοκύτταρα. Τα χαμηλά επίπεδα IL-10 αποτελούν παράγοντα πρόβλεψης για το έμφραγμα σε άτομα με αυξημένους δείκτες φλεγμονής. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα υψηλά επίπεδα IL-10 ενδεχομένως συσχετίζονται με χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής, δρώντας προστατευτικά για τα αιμοφόρα αγγεία.
Αν και η μελέτη δεν είχε σχεδιαστεί ώστε να ενθαρρύνει την απώλεια βάρους, οι συμμετέχοντες έχασαν κιλά κατά τις οκτώ εβδομάδες. Σε σύγκριση με τις διατροφικές τους συνήθειες πριν την έναρξη της μελέτης, το διάστημα των οκτώ εβδομάδων κατανάλωσαν συνολικά περίπου 22% λιγότερες θερμίδες και 44% λιγότερους υδατάνθρακες (γραμμάρια).
«Τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι πιθανώς μια βραχυπρόθεσμη αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες, συγκεκριμένα η απομάκρυνση από το δυτικό πρότυπο διατροφής και η υιοθέτηση της παλαιολιθικής δίαιτας οδηγεί σε βελτίωση της υγείας –ή τουλάχιστον δεν επηρεάζει αρνητικά τις παραμέτρους που μελετήσαμε» σχολιάζει ο επικεφαλής της μελέτης, Τσαντ Ντόλαν, από το Πανεπιστήμιο του Χιούστον.
Οι ερευνητές σκοπεύουν μελλοντικά να εξετάσουν την επίδραση της δίαιτας Paleo σε μεγαλύτερο δείγμα και για μεγαλύτερο διάστημα.