Υπάρχει κάτι περίεργο που συμβαίνει στην παγωμένη Γροιλανδία: μια πυρκαγιά καίει εδώ και εβδομάδες.
Η πυρκαγιά φαίνεται να είναι τεραστίων διαστάσεων, τόσο ως προς το μέγεθος όσο και ως προς τη διάρκειά της, αλλά κανείς δεν μπορεί να πει σίγουρα – επειδή η Γροιλανδία δεν έχει μακρά καταγραφή πυρκαγιών. Το παράξενο είναι πως σχεδόν το 80% του νησιού της Αρκτικής καλύπτεται από ένα φύλλο πάγου.
“Υπάρχουν πυρκαγιές, αλλά δεν είναι ένα τυπικό περιβάλλον πυρκαγιάς και είναι μια απομακρυσμένη περιοχή”, δήλωσε ο Stef Lhermitte, ένας τηλεπισκόπησης επιστήμονας στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Delft στις Κάτω Χώρες.
Σε περίπου δύο τετραγωνικά μίλια, αυτή η πυρκαγιά είναι σχετικά μικρή σε σύγκριση με άλλες σε όλο τον κόσμο. Αλλά είναι μεγάλη έκταση για την Γροιλανδία, δεδομένου ότι η δορυφορική αρχειοθέτηση άρχισε το 2000.
Αυτό το μέτωπο εντοπίστηκε στο δορυφόρο στις 31 Ιουλίου στη δυτική Γροιλανδία, περίπου 90 μίλια βορειοανατολικά της πόλης Sisimiut – και εξακολουθεί να καίει.
“Οι προηγούμενες πυρκαγιές στη Γροιλανδία διήρκεσαν μόνο μία έως τρεις ημέρες”, δήλωσε ο Δρ Jessica McCarty, επίκουρος καθηγητής γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι στην Οξφόρδη του Οχάιο και ειδικός στην ανάλυση δορυφορικών δεδομένων. Αυτό είναι περίπου 40 μίλια δυτικά του φύλλου πάγου.
Οι ειδήσεις σχετικά με την πυρκαγιά έχουν εμπνεύσει επιστήμονες από όλο τον κόσμο, πολλοί από τους οποίους μοιράζονται στατιστικά στοιχεία σχετικά με τη Γροιλανδία στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης, καθώς οι ερευνητές προσπαθούν να συνδυάσουν την ιστορία της Γροιλανδίας για να προσδιορίσουν εάν αυτό είναι πράγματι κάτι το πρωτοφανές επιστημονικά.
Σύμφωνα με τη NASA, η πυρκαγιά μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η Γροιλανδία είχε ξηρό καλοκαίρι: το Sisimiut δεν είχε σχεδόν βροχή τον Ιούνιο, ενώ είχε το ήμισυ του συνηθισμένου ποσού τον Ιούλιο.
The Greenland fire evolution since July 29 as captured by @ESA_EO ‘s #sentinel2 pic.twitter.com/Iuk9blyui9
— Stef Lhermitte (@StefLhermitte) August 9, 2017