Μόνο σε ανοιχτά λειτουργικά συστήματα (ηλεκτρονικούς υπολογιστές κλπ.) και όχι σε πιστοποιημένα ταμειακά συστήματα (ταμειακές μηχανές) γίνονται παραποιήσεις των δεδομένων των αποδείξεων, υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Εισαγωγέων και Κατασκευαστών Ταμειακών Συστημάτων, με αφορμή τη συζήτηση που έχει ανοίξει για το αν μπορεί ή όχι να παραβιαστεί το λογισμικό των Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (ΦΗΜ).
Ενόψει της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS, σε ενημέρωση που έγινε σε εκπροσώπους του τύπου από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εισαγωγέων και Κατασκευαστών Ταμειακών Συστημάτων Δημήτρη Κατράδη και τον αντιπρόεδρο Γρηγόρη Γιαννούκο, τονίσθηκε ότι:
- Εξαιτίας της τεχνολογικής τους δομής οι ΦΗΜ είναι αδύνατον να παραποιηθούν.
- Η αρμόδια υπηρεσία της ΑΑΔΕ που έχει την ευθύνη ελέγχου των ταμειακών μηχανών έχει πολλάκις διαβεβαιώσει και μπορεί να το επαναλάβει ότι ουδέποτε έως σήμερα οι ελεγκτικές αρχές δεν έχουν διαπιστώσει παραβίαση του λογισμικού των ΦΗΜ.
- Θα πρέπει να γίνει σαφές ότι σε όσες περιπτώσεις διαπιστώθηκε παραβίαση του λογισμικού, αυτή αφορούσε το λογισμικό που μετέφερε στοιχεία στο φορολογικό μηχανισμό και ήταν μέρος της εμπορικής εφαρμογής έκδοσης παραστατικών που «έτρεχε» σε Η/Υ σε περιβάλλον ανοιχτών λειτουργικών όπως πχ Windows.
Για την διαπίστωση αυτής της παραβίασης το μέσον που χρησιμοποιήθηκε ήταν ο φορολογικός μηχανισμός μέσω της σύγκρισης με τα αναλλοίωτα δεδομένα που είχαν καταχωρηθεί σε αυτόν.
Δηλαδή: πειράζοντας το λογισμικό τα παραστατικά λιανικής πώλησης μπορούν να εκδοθούν ακόμη και από απλούς εκτυπωτές, να έχουν την εμφάνιση νόμιμων αποδείξεων αλλά να μην έχουν την παραμικρή σχέση με την αξία των πωληθέντων αγαθών και υπηρεσιών.
Το ίδιο συμβαίνει και με τις αλλοιώσεις στα δεδομένα των αποδείξεων που υποβάλλονται ανακριβώς στην ΑΑΔΕ με προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών που λειτουργούν ανεξάρτητα από τους μηχανισμούς και τους παρακάμπτουν, στέλνοντας ψευδή στοιχεία.
- Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί βενζινάδικο που μέσω της εφαρμογής «Appodixi» διαπιστώθηκε ότι ενώ έκοβε απόδειξη για 100 ευρώ, έστελνε στην ΑΑΔΕ αξία λιανικής πώλησης 10 ευρώ.
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, επιχειρεί πάντως να κλείσει κάθε παράθυρο που οδηγεί στη φοροδιαφυγή και στην κατεύθυνση αυτή προχωράει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες (νομοθετικές και μη) έτσι ώστε από τον Ιούνιο του 2023 να ολοκληρωθεί η διασύνδεση όλων των ταμειακών μηχανών με τα POS, προκειμένου να βγαίνει μια απόδειξη (τράπεζας και ταμειακής).
Αν και ο αρχικός στόχος ήταν να μπει σε εφαρμογή το μέτρο από τις αρχές του νέου έτους, ο ορισμός νέων προδιαγραφών ασφαλείας, μεταθέτει το χρονοδιάγραμμα κατά περίπου ένα εξάμηνο.
Ωστόσο, οι εκπρόσωποι των κατασκευαστών και εισαγωγέων ταμειακών μηχανών εκτιμούν ότι το όλο εγχείρημα δεν μπορεί να ολοκληρωθεί πριν τον Νοέμβριο του 2023, καθώς απαιτούνται 5 βήματα που είναι τα εξής:
- Εντός του έτους θα εκδοθεί απόφαση με νέες προδιαγραφές λειτουργίας των Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών ώστε να μην είναι δυνατή καμία παρέμβαση παραποίησης των δεδομένων των αποδείξεων, να κλείσει δηλαδή το παράθυρο αλλοίωσης των δεδομένων των αποδείξεων πριν την αποστολή τους στην ΑΑΔΕ με την αποτύπωση μειωμένων ποσών συναλλαγής.
- Το πρώτο τρίμηνο του 2023 οι επιχειρήσεις θα υποβάλλουν αιτήσεις για να λάβουν Voucher χρηματοδότησης για αναβάθμιση των ταμειακών τους μηχανών ώστε να συνδέονται με τα POS.
- Από την 1η Απριλίου έως τις 31 Ιουλίου θα «τρέξει» η διασύνδεση των νέων αναβαθμισμένων ταμειακών 380.000 μικρομεσαίων επιχειρήσεων με τα POS.
- Σε δεύτερη φάση από την 1η Ιουνίου έως το τέλος Αυγούστου οι μικρομεσαίες που διαθέτουν λοιπούς φορολογικούς μηχανισμούς (Ε.Α.Φ.Δ.Σ.Σ.) θα υποβάλλουν τις αιτήσεις για να λάβουν τα voucher για αντικατάστασή τους με νέου τύπου που θα μπορούν να διασυνδεθούν με τα POS
- Θα ακολουθήσει η διασύνδεσή και αυτών από την 1η Σεπτεμβρίου έως τις 30 Νοεμβρίου 2023.