Τετάρτη, 4 Αυγούστου, 2021

Παράταση για τα πυρηνικά του Ιράν μέχρι την Παρασκευή

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Το Ιράν και οι μεγάλες δυνάμεις έθεσαν προθεσμία τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή προκειμένου να διαπραγματευτούν μια τελική συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

«Συνεχίζουμε να διαπραγματευόμαστε για τις επόμενες δύο ημέρες», δήλωσε η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Federica Mogherini έξω από το ξενοδοχείο, όπου λαμβάνουν χώρα οι μαραθώνιες συνομιλίες μεταξύ του Ιράν, της Βρετανίας, της Κίνας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η εκπρόσωπος της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ, Marie Harf, είπε ότι οι όροι της ενδιάμεσης συμφωνίας μεταξύ του Ιράν και των έξι θα παραταθούν μέχρι την Παρασκευή για να δώσουν στους διαπραγματευτές λίγες ακόμη μέρες για την ολοκλήρωση των εργασιών τους.

Οι διαπραγματευτές είχαν ορίσει αρχικά την Τρίτη ως προθεσμία, όταν κατέστη σαφές την περασμένη εβδομάδα ότι η προθεσμία της 30ής Ιουνίου δεν είναι εφικτό να τηρηθεί. Όμως, παρά την ώθηση των τελευταίων ημερών έχουν καταστήσει σαφές και πάλι ότι εξακολουθούν να χρειάζονται περισσότερο χρόνο.

«Ενδιαφερόμαστε ειλικρινά περισσότερο για την ποιότητα της συμφωνίας από ό, τι για τον χρόνο που περνάει, αν και γνωρίζουμε επίσης ότι οι δύσκολες αποφάσεις δεν θα γίνουν καθόλου ευκολότερες με την προσφορά περισσότερου χρόνου», δήλωσε η Harf.

Υπήρξε διαφωνία σχετικά με το αν οι συνομιλίες ήταν σε ισχύ αορίστου χρόνου. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ήλπιζαν να τις επισπεύσουν μέχρι της 4 π.μ. (GMT) την Παρασκευή με στόχο να εξασφαλίσουν την ταχεία εξέτασή τους από το Κογκρέσο των ΗΠΑ, αλλά δεν κατέστη τελικά σαφές αν αυτό είναι δυνατό.

«Δεν υπάρχει ιερή προθεσμία για μας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο ανώτερος Ιρανός διαπραγματευτής, Abbas Araqchi. «Είμαστε έτοιμοι να παραμείνουμε στη Βιέννη και να συνεχίσουμε τις συνομιλίες για όσο διάστημα κρίνεται απαραίτητο».

Δυτικοί διπλωμάτες ανέφεραν ότι δεν είχαν ακόμη εγκαταλείψει την ελπίδα να επιτευχθεί η συμφωνία εντός της προθεσμίας για την επανεξέτασή της εκ μέρους του Αμερικανικού Κογκρέσου.

Πηγές

CNN

Reuters

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων