Με επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών ζητάει αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής για τον κλάδο, υπογραμμίζοντας ότι το «πάγωμα» που έχει επιβληθεί στην αγορά, ήδη από το καλοκαίρι του 2012, οδηγεί σε αποχώρηση από την Ελλάδα μεγάλων ξένων εταιριών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εταιρίες κατασκευής εξοπλισμού, όπως οι κινεζικές UV και Yingli, οι γερμανικές SMA, Aleo κ.ά., έχουν ενημερώσει ήδη τους συνεργάτες τους στην Ελλάδα ότι θα… αποχαιρετίσουν την Ελλάδα, αν δεν «ανοίξει» και πάλι η αδειοδότηση νέων έργων, η οποία έχει «παγώσει» από το καλοκαίρι του 2012, προκειμένου να ελεγχθεί το έλλειμμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα, μεταξύ των οποίων το πάγωμα της χορήγησης νέων αδειών και το κούρεμα στις ταρίφες των υφιστάμενων εγκαταστάσεων παραγωγής ρεύματος από ΑΠΕ, το έλλειμμα της αγοράς υπολογίζεται σε 700 εκ ευρώ. Στόχος της κυβέρνησης είναι ο μηδενισμός του ελλείμματος έως το τέλος του 2014 και η Δαμόκλειος Σπάθη της λήψης νέων μέτρων επικρέμεται.
Το πρόβλημα είναι μεγάλο και οι λύσεις επίπονες. Όλοι οι εμπλεκόμενοι γνωρίζουν καλά, ότι η «φούσκα» των φωτοβολταικών δημιουργήθηκε από τις υπερβολικές ταρίφες. Ωστόσο, οι επενδυτές αξιοποίησαν μια ευκαιρία που τους δόθηκε από την Πολιτεία. Δεν έκαναν κάτι παράνομο. Αντίθετα μάλιστα, καλούνται σήμερα, με «κουρεμένες» ταρίφες να εξυπηρετήσουν δάνεια προς το τραπεζικό σύστημα, που είχαν λάβει με βάση άλλα δεδομένα. Σύμφωνα με τον ΣΕΦ την τελευταία πενταετία, οι επενδύσεις σε φωτοβολταικά ανήλθαν σε 4,5 δισ. ευρώ.
Πρέπει λοιπόν η κυβέρνηση να καταλήξει το ταχύτερο σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο για το είδος των επενδύσεων που θέλει να προσελκύσει στην αγορά ενέργειας και το σχέδιο αυτό να τηρηθεί ευλαβικά τα επόμενα χρόνια
Οι αυτοσχεδιασμοί και τα «μπαλώματα», κάθε άλλο παρά λύνουν προβλήματα ή δημιουργούν ένα σταθερό και ασφαλές πλαίσιο ανάπτυξης επενδυτικών πρωτοβουλιών.
Η απουσία μακροπρόθεσμου σχεδίου, είναι κατά πολύ χειρότερη, από ένα έστω κακό, σχέδιο.