Τρίτη, 28 Ιουνίου, 2022

Παιχνίδι για λίγους, πλέον, οι τράπεζες

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα αποτελεί η συμμετοχή των επενδυτών στις τραπεζικές μετοχές καθώς ήδη έχει αρχίσει και προεξοφλείται το δυσοίωνο μέλλον για τους κατόχους των μετοχών των τραπεζών. Αυτό είναι έκδηλο και από τις αντιδράσεις των επενδυτών των τραπεζών στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Έγκυροι αναλυτές λένε ότι τουλάχιστον στο 60% θα είναι το dilution των επενδυτών στις μεγάλες τράπεζες. Η πραγματική δηλαδή συμμετοχή τους στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας, θα μειωθεί κατά τουλάχιστον 60% και τούτο φυσικά, εφόσον βάλουν λεφτά στην επικείμενη αύξηση κεφαλαίου.

Αυτό που εκτιμάται, είναι ότι το «παιχνίδι» από εδώ και πέρα, θα είναι για πολύ λίγους. Και μάλιστα χωρίς βέβαιο αποτέλεσμα. Όμως όποια τράπεζα κερδίσει την διατήρησή της στον ιδιωτικό τομέα και όσοι μεγάλοι και μικρομεσαίοι μέτοχοι συμμετέχουν (με μεγάλο ρίσκο), ενδέχεται να αποκομίσουν μεγάλα κέρδη.

Αυτή είναι μια αλήθεια παλιά όσο κι ο κόσμος. Τα μεγάλα ρίσκα που φέρνουν τα μεγάλα κέρδη είναι μόνο για τους…μεγάλους. Οι κίνδυνοι είναι τέτοιας έκτασης που οι μικροί παίκτες θα αποκλειστούν, εκ των πραγμάτων, από αυτό το «κλειστό» ματς.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων