Τετάρτη, 28 Ιουλίου, 2021

Πιάνει δουλειά το γεωτρύπανο της Energean

Με ιδιόκτητο γεωτρύπανο, το Energean Force, προχωρεί η Energean Oil & Gas στην υλοποίηση του επενδυτικού της προγράμματος ύψους 165 εκατ. ευρώ στα κοιτάσματα του Πρίνου, του Βόρειου Πρίνου και του Έψιλον στον Κόλπο της Καβάλας.

Το επενδυτικό πρόγραμμα της Energean Oil & Gas περιλαμβάνει 15 νέες γεωτρήσεις στον Κόλπο της Καβάλας και συγκεκριμένα, επτά γεωτρήσεις στον Πρίνο, μία στον Βόρειο Πρίνο και επτά στο Έψιλον, ενώ για πρώτη φορά μετά το 1977, θα τοποθετηθούν δύο νέες εξέδρες, μία στον Βόρειο Πρίνο και μία στο Έψιλον.

Το γεωτρητικό πρόγραμμα θα ξεκινήσει τον Δεκέμβριο και ως στόχος έχει τεθεί η αύξηση της παραγωγής στα επίπεδα τουλάχιστον των 5.000 βαρελιών ημερησίως το 2016, από τον μέσο όρο των περίπου 2.000 βαρελιών ημερησίως κατά την τρέχουσα χρονιά. Το κοίτασμα του Πρίνου, το οποίο και είναι το μοναδικό ενεργό και βεβαιωμένο κοίτασμα στην Ελλάδα, είχε εκτιμηθεί αρχικά στα 60 εκατ. βαρέλια και έχει ήδη παραγάγει 115 εκατ. βαρέλια.

Το Energean Force, αγοράστηκε από την γερμανική εταιρεία KCA Deutag και λειτουργούσε μέχρι πρόσφατα στη Δυτική Αφρική. Είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία αποκτά ιδιόκτητο γεωτρύπανο, γεγονός που της επιτρέπει να πραγματοποιεί γεωτρήσεις ανεξάρτητα με τη διαθεσιμότητα γεωτρυπάνων στη Μεσόγειο, να εξοικονομήσει σημαντικούς πόρους, οι οποίοι ως τώρα κατευθύνονταν στην ενοικίαση και στα κόστη μεταφοράς αλλά και να εξασφαλίσει για τους εργαζόμενους της ομάδας γεωτρήσεων νέα εμπειρία και αναβάθμιση των ικανοτήτων τους.

Κάποτε η μοναδική εταιρία στην Ελλάδα που διέθετε ιδιόκτητο γεωτρύπανο για έρευνες πετρελαίου ήταν η κρατική ΔΕΠ ΕΚΥ, μέλος του ομίλου της ΔΕΠ που μετεξελίχθηκε σε ΕΛ-ΠΕ. Το γεωτρύπανο εκείνο μάλιστα, διατίθετο προς ενοικίαση για έρευνες σε γειτονικές χώρες όπως η Ρουμανία. Μαζί με τη ΔΕΠ ΕΚΥ χάθηκε και το γεωτρύπανο. Κάπου θα σκουριάζει ξεχασμένο ή μήπως πουλήθηκε για σκραπ;

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων