Ένα βασικό τμήμα του εγκεφάλου, που είναι απαραίτητο για τις δεξιότητες σκέψης του ανθρώπου είναι πιο μικρό στους καπνιστές.
Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει μία πρόσφατη έρευνα, το κάπνισμα επιδρά αρνητικά και στη λειτουργία του εγκεφάλου, όπως και στην καρδιά και τους πνεύμονες.
Το εξωτερικό στρώμα του εγκεφάλου –εγκεφαλικός φλοιός- είναι πιο λεπτό σε όσους καπνίζουν και παρότι, μέρος αυτού του πάχους μπορεί να επιστρέφει αφού κόψει κανείς το τσιγάρο, αυτό ενδέχεται ακόμη και να μη συμβεί, αναφέρουν οι ερευνητές.
Η ομάδα των επιστημόνων από το πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου μελέτησε μαγνητικές τομογραφίες καπνιστών, με μέσο όρο ηλικίας τα 73 χρόνια. Μετά από προσεκτική ανάλυση και χρήση στατιστικών μοντέλων, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσοι κάπνιζαν έτειναν να έχουν πιο λεπτό εγκεφαλικό φλοιό.
Όσοι είχαν κόψει το τσιγάρο για αρκετό διάστημα είχαν πιο παχύ φλοιό, σε σχέση με αυτούς που είχαν διακόψει το κάπνισμα πρόσφατα, ακόμη κι αν κάπνιζαν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η διαπίστωση αυτή κάνει τους επιστήμονες να ελπίζουν ότι το πάχος του εγκεφαλικού φλοιού μπορεί να επανέλθει με τον καιρό, αν κάποιος σταματήσει να καπνίζει.
Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα του βρετανικού Independent, οι ερευνητές τονίζουν απαιτείται να γίνουν περαιτέρω έρευνες για να γίνει περισσότερο κατανοητός ο τρόπος με τον οποίο επανέρχεται ο εγκέφαλος.