Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου, 2022

Πλησιάζει η ώρα που η κυβέρνηση θα πρέπει να παραιτηθεί;

Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος είχε διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι μισθοί και συντάξεις δε θα πειραχτούν. Πέραν φυσικά της πολυειπωμένης δήλωσης ότι δεν πρόκειται να πάρουμε νέα μέτρα που θα επιβαρύνουν τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Το ΒΗΜΑ της Κυριακής αποκαλύπτει ότι τρόικα και κυβέρνηση συμφώνησαν περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων των οποίων οι αποδοχές υπερβαίνουν τα όρια του ενιαίου μισθολογίου με διαφορά από 80 έως 690 ευρώ.

Η προσωπική διαφορά αυτή θα περικοπεί είτε εν μέρει, είτε και ολόκληρη. Στο δημοσίευμα υπολογίζεται ότι τα χρήματα που καταβάλλονται ως προσωπική διαφορά σε 66.000 δημοσίους υπαλλήλους ανέρχεται σε 200 εκατομμύρια ευρώ.

Στα πλαίσια της ίδιας συμφωνίας είναι το νέο κλιμάκιο με αμοιβές αντίστοιχες με ου ιδιωτικού τομέα για όλους τους νεοεισερχόμενους στο Δημόσιο. Κόβονται παράλληλα και έξτρα αμοιβές και επιδόματα που αφορούν οδοιπορικά, υπερωρίες σε όλες τις ΔΕΚΟ και στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου που δεν είχαν ακολουθήσει τις μειώσεις που εφαρμόστηκαν στο ενιαίο μισθολόγιο.

Η κυβέρνηση δεν ήθελε να ανοίξει το εργασιακό, όμως φαίνεται ότι ούτε αυτό θα αποφύγει. Η τρόικα δεν αντιλαμβάνεται ότι η κυβέρνηση πνέει τα λοίσθια, ή ακόμη χειρότερα σκοπεύει να ‘εκτελέσει’ την κυβέρνηση προς παραδειγματισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Η ώρα που η κυβέρνηση θα παραιτηθεί πλησιάζει, είτε για να αναλάβει μια βραχύβια κυβέρνηση ειδικού σκοπού, είτε για να πάμε ατάκτως σε εκλογές. Εδώ που φτάσαμε και με την τρόικα να προτείνει τόσο υφεσιακά μέτρα, πάνω που η κατανάλωση των νοικοκυριών πήγε να ανακάμψει, καλύτερα για την κυβέρνηση να μην κλείσει συμφωνία. Γιατί στην αντίθετη περίπτωση η πτώση της θα είναι εκκωφαντική και η επόμενη μέρα θα βρει τη χώρα σε πολύ επισφαλή θέση. Εκτός αν τελευταία στιγμή της δώσει ανάσα ζωής η τρόικα, η οποία θα έχει πετύχει το σκοπό τρομοκράτησης όσων διανοούνται ένα διαφορετικό status quo με τους εταίρους.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων