Τετάρτη, 10 Αυγούστου, 2022

Ποιά είναι η λέξη της χρονιάς σύμφωνα με το Oxford Dictionary

Ελάχιστοι άνθρωποι έχουν ακούσει τη λέξη που επέλεξε το Λεξικό της Οξφόρδης σαν ορόσημο του 2017.

Και αυτή είναι το «youthquake», που -για όσους δε το γνωρίζετε- περιγράφει την πολιτική αφύπνιση της γενιάς του ’00.

Δεν πρόκειται ωστόσο για κάποια καινούρια λέξη. Επινοήθηκε από την συντάκτρια της Vogue Νταιάνα Βρίλαντ, στη δεκαετία του 1960, και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει τα νεανικά κινήματα στον κόσμο της μόδας και της μουσικής.

Youthquake ήταν επίσης ο τίτλος του δεύτερου άλμπουμ του βρετανικού ποπ συγκροτήματος Dead or Alive, που κυκλοφόρησε τον Μάιο του 1985.

HTML tutorial

Το λεξικό της Οξφόρδης παραδέχθηκε ότι η λέξη youthquake δεν ήταν «μια προφανής επιλογή», αλλά η χρήση της λέξης στην καθομιλουμένη πενταπλασιάστηκε το 2017.

Complicit: Λέξη της χρονιάς για το  Dictionary.com

Ο διαδικτυακός τόπος / λεξικό ανέδειξε, σύμφωνα με τα δικά του δεδομένα, τη λέξη που συζητήθηκε όσο καμία άλλη το 2017. «Η Λέξη τη Χρονιάς για εμάς είναι η λέξη Complicit (συνένοχος)», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση. Αναλύοντας τη λέξη, το Dictionary.com αναφέρει: «σημαίνει ότι επιλέγεις να εμπλακείς σε μία παράνομη ή αμφισβητήσιμη πράξη, ειδικότερα με άλλους».

Οι πρώτες εμφανίσεις αναζήτησης της σημασίας της λέξης, ξεκίνησαν στις 12 Μαρτίου και από τότε καταγράφηκε συνεχής άνοδος στο καθημερινό τσεκάρισμα.

Εκείνη την ημέρα, στο τηλεοπτικό σόου Saturday Night Live προβλήθηκε η σατιρική διαφήμιση της Σκάρλετ Γιόχανσον που έκανε την Ιβάνκα Τραμπ, να δοκιμάζει ένα άρωμα με την ονομασία Complicit.

Το προϊόν προωθήθηκε με τη φράση «το άρωμα της γυναίκας που μπορεί να τα σταματήσει όλα και δεν το κάνει».

Υπενθυμίζεται ότι  το βρετανικό λεξικό Oxford επέλεξε τη λέξη «post-truth» ως λέξη της χρονιάς, νικώντας τη λέξη «Brexiteer».

reader.gr

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων