Γράφει ο Σπύρος Μπόικος
Ένα φοβερό παιχνίδι μαίνεται τις τελευταίες μέρες γύρω από την πτώση της τιμής του πετρελαίου. Ο ΟΠΕΚ φαίνεται διστακτικός να προχωρήσει σε μείωση της προσφοράς δηλώνοντας ότι μια τέτοια κίνηση δεν θα διασφάλιζε την ισορροπία της αγοράς, απλά θα στερούσε μερίδιο από την αγορά στις χώρες που θα εφάρμοζαν μια μείωση της παραγωγής τους.
Γιατί όμως η πτώση στις τιμές και τί σημαίνει αυτή σε διεθνές επίπεδο; Όπως επισημαίνουν διεθνείς αναλυτές, η πτώση οφείλεται κατά κύριο λόγο στην άνοδο της παραγωγής των ΗΠΑ, παράλληλα με την αναταραχή που προκαλεί στην αγορά πετρελαίου η κατάσταση στη Λιβύη και η δράση του ISIS στο Ιράκ.
Άλλοι λόγοι που οδηγούν σε μείωση της τιμής είναι η μείωση της ζήτησης από χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία και η άνοδος του δολλαρίου έναντι του ευρώ, η οποία κάνει ασύμφορη την αγορά πετρελαίου σε χώρες οι οποίες δεν πραγματοποιούν τις αγορές τους σε δολλάρια.
Συμπερασματικά λοιπόν, οι χώρες που πλήττονται περισσότερο από την πτώση της τιμής είναι οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες που δεν χρησιμοποιούν το δολλάριο και μάλιστα ένα συγεκριμένο δίκτυο αυτών, όπως η Ρωσία, η Κίνα, η Βενεζουέλα και το Ιράν, ενώ από τους μεγάλους κερδισμένους είναι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους.
Όμως δεν είναι απίθανο αυτή η κατάσταση να γυρίσει μπούμερανγκ. Αν ισχύουν οι προβλέψεις του προέδρου της ρωσικής Sberbank και πρώην υπουργού οικονομικών Γκέρμαν Γκρεφ, η τιμή του πετρελαίου πρόκειται να ανέβει και στα επόμενα χρόνια να κυμανθεί στα 60-70 $ το βαρέλι. Σε αυτό το ενδεχόμενο συμφέρει πιθανούς επενδυτές να αγοράσουν τώρα πετρέλαιο από τις χώρες που δεν συναλλάσονται με δολλάριο, καθώς το ευρώ είναι φτηνό, οδηγώντας σε αύξηση του μεριδίου τους στην αγορά και σε πτώση του δολλαρίου έναντι του ευρώ.
Το ζήτημα είναι ότι η τρέχουσα κατάσταση πιέζει πολύ τη ρωσική οικονομία (υπενθυμίζουμε ότι η Ρωσία έχει γίνει πλέον η πρώτη πετρελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο, ξεπερνώντας τη Σαουδική Αραβία) και αντίστοιχα την οικονομία της Βενεζουέλας. Πρόκειται πολύ απλά για άλλη μια απόδειξη ότι στον πλανήτη μαίνεται ένας οικονομικός πόλεμος, ο οποίος απειλεί ολόκληρες οικονομίες.