Γράφει ο Κασσιανός Τζέλης
Ώρα μηδέν για τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας και τον διαγωνισμό ιδιωτικοποίησης τους απο το ΤΑΙΠΕΔ. Απο μέρα σε μέρα, αναμένεται να γίνει γνωστός ο πλειοδότης των 14 αεροδρομιών που έχουν χωριστεί σε δυο «πακέτα».
Το πρώτο «πακέτο» αεροδρομίων περιλαμβάνει τα αεροδρόμια Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, Χανίων, Κεφαλονιάς, Ζακύνθου, Ακτίου, Καβάλας. Η δεύτερη ομάδα περιλαμβάνει τα αεροδρόμια Ρόδου, Κω, Σάμου, Μυτιλήνης, Μυκόνου, Σαντορίνης και Σκιάθου. Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να παραχωρηθούν σε δύο διαφορετικά σχήματα τα περιφερειακά αεροδρόμια, τελικώς όμως προκρίθηκε η επιλογή ο προτιμητέος πλειοδότης να αναλάβει την εκμετάλλευση και των 14 αερολιμένων.
Αυτά διεκδικούνται τελικώς από τρία σχήματα. Την κοινοπραξία Fraport-Slentel-Copelouzos Group, την λατινοαμερικάνικη Corporation America σε συνεργασία με την ΜΕΤΚΑ και την Vinci σε συμμαχία με την Ακτωρ. Αρχικώς είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον 11 σχήματα ενώ στη δεύτερη φάση προχώρησαν 7 υποψήφιοι απο τους οποίους τελικώς προσφορά κατέθεσαν οι τρεις παραπάνω κοινοπραξίες.
Η Fraport με βασικό μέτοχοε το ομόσπονδο κρατίδιο της Έσσης και με τη Lufthansa να κατέχει το 10%, διαχειρίζεται 12 αερολιμένες σε Ευρώπη, Ασία και Λ. Αμερική. H Corporacion America έχει εμπειρία από τη διαχείριση 53 αεροδρομίων σε Λατινική Αμερική και τελευταία έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Ιταλία (του Λινάτε στο Μιλάνο και του Τράπανι στη Σικελία). Ωστόσο, υπάρχουν εναντίον της καταγγελίες για κακοδιαχείριση. Η γαλλική Vinci είναι γνωστή και από τη συμμετοχή της στην κατασκευή μεγάλων οδικών αξόνων στην Ελλάδα και από τη συμμετοχή της στο Project της γέφυρας Ρίου- Αντιρρίου, έχει υπό διαχείριση 23 αερολιμένες σε Ευρώπη και Ασία.
Οι ανάδοχοι θα αναλάβουν την παραχώρηση, για διάστημα 40 ετών με δυνατότητα 10ετούς παράτασης, του συνόλου των 14 αερολιμένων και σύμφωνα με τη σύμβαση παραχώρησης, θα πρέπει να πραγματοποιήσουν, μέσα στην πρώτη τετραετία, επενδύσεις ύψους 200-250 εκατ. ευρώ, το ύψος των οποίων θα κρίνει τελικώς και το διαγωνισμό. Στο πλαίσιο της σύμβασης, τα τέλη χρήσης θα διαμορφωθούν σε 14,5 ευρώ ανά αναχωρούντα επιβάτη πριν από την ολοκλήρωση των επενδύσεων και έως 20 ευρώ μετά. Στόχος είναι η συγκεκριμένη συναλλαγή να ολοκληρωθεί πριν εκπνεύσει το 2014, ώστε να ξεκινήσει η υλοποίηση των έργων αναβάθμισης.