Το υγροποιημένο φυσικό αέριο θα μπορούσε να αποτελέσει εναλλακτική πηγή ενέργειας για την Ευρώπη σε περίπτωση κλιμάκωσης τις κρίσης με τη Ρωσία, αναφέρει το τελικό ανακοινωθέν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει αναπτύξει σημαντική δραστηριότητα γύρω από το συγκεκριμένο θέμα, με τον υπουργό Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη να προτείνει τη δημιουργία ειδικού, κεντρικού μηχανισμού προμήθειας υγροποιημένου φυσικού αερίου σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος θα λειτουργεί εξισορροπητικά και θα απορροφά το αυξημένο κόστος που θα υποστούν οι χώρες μέλη, καθώς το υγροποιημένο αέριο που διακινείται μέσω της spot αγοράς, είναι κατά πολύ ακριβότερο από το αέριο που πωλείται από τη Ρωσία μέσω μακροχρόνιων συμβολαίων.
Εν συνεχεία το θέμα ετέθη και από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά κατά τη Σύνοδο Κορυφής και δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστεί θετικό το γεγονός ότι οι ηγέτες των 28 συμπεριέλαβαν σχετική αναφορά στο ανακοινωθέν της Συνόδου.
Βεβαίως, η αναφορά του ανακοινωθέντος δεν είναι τίποτε άλλο από το αυτονόητο. Ότι δηλαδή το υγροποιημένο αέριο θα μπορούσε να αποτελέσει εναλλακτική πηγή τροφοδοσίας για την Ευρώπη σε περίπτωση κλιμάκωσης της κρίσης.
Στη «γλώσσα» της Ευρώπης η αναφορά αυτή έχει κάποια σημασία. Όμως αυτό που θα έχει πραγματική ουσία, είναι να αναλάβει η Ευρώπη το αυξημένο κόστος που υφίστανται οι χώρες μέλη λόγω των κυρώσεων που επιβάλλονται στη Ρωσία. Μια τέτοια πολιτική θα είχε ουσία και θα αποδείκνυε στην πράξη ότι η Ευρώπη είναι ένα ενιαίο σύνολο τόσο σε ότι αφορά την επιβολή κυρώσεων, όσο και στην ανάληψη του κόστους και των επιπτώσεων των αποφάσεων της.