Παράλληλα με τις πολεμικές επιχειρήσεις και εν αναμονή της μεγάλης χερσαίας επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίζονται και οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων. Σημαντικός είναι ο ρόλος του Κατάρ στις διαπραγματεύσεις για μία συμφωνία.
Μία πληροφορία που μεταφέρουν οι Times of Israel επικαλούμενοι το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα Kan, είναι ότι το Τελ Αβίβ ενημέρωσε τους διαμεσολαβητές του Κατάρ ότι σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση ενός σημαντικού αριθμού ομήρων από τη Γάζα, είναι διατεθειμένο να δώσει ανταλλάγματα.
Το ρεπορτάζ που επικαλείται ανώνυμη πολιτική πηγή δεν διευκρινίζει τι θα ήταν διατεθειμένο να προσφέρει το Ισραήλ, δεδομένου ότι έχει απορρίψει προτάσεις που απαιτούσαν να επιτρέψει την είσοδο καυσίμων στη Γάζα λόγω φόβων ότι θα χρησιμοποιηθούν από τη Χαμάς.
Το Ισραήλ μετέφερε τις κόκκινες γραμμές του για τις διαπραγματεύσεις στους διαμεσολαβητές του Κατάρ, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Ηγετικό στέλεχος της Χαμάς, ωστόσο, δήλωσε, στην ρωσική εφημερίδα Kommersant ότι δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε εξέλιξη στο θέμα των ομήρων πριν υπάρξει συμφωνία για κατάπαυση του πυρός.
Η Χαμάς φέρεται να επιδιώκει την είσοδο καυσίμων στη Γάζα καθώς και την απελευθέρωση ομήρων μόνο με συμφωνία για κατάπαυση του πυρός. Η πηγή που μίλησε στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα Kan, εικάζει ότι σύντομα θα ξεδιπλωθεί μια σημαντική εξέλιξη στις συνομιλίες.
«Η υπομονή μας τελείωσε»
Οι οικογένειες κάποιων από τους 224 ομήρους στη Λωρίδα της Γάζας παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη για να διαμαρτυρηθούν για την αδράνεια και την αποτυχία της κυβέρνησης να τους ενημερώσει για τις προσπάθειες απελευθέρωσης των αγαπημένων τους προσώπων, προειδοποιώντας ότι η υπομονή τους έχει εξαντληθεί.
Η εκδήλωση στην καρδιά του Τελ Αβίβ ξεκίνησε με δύο πορείες από την πρεσβεία της Αιγύπτου και από την πλατεία Κάπλαν.
«Ελευθερώστε τους τώρα!» φώναζαν οι οικογένειες στα αγγλικά, ενώ ένας συγγενής τους προέτρεψε τις παγκόσμιες ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων να υποστηρίξουν αυτούς και την εκστρατεία τους.
«Βρίσκονται εκεί εδώ και 20 ημέρες. Είκοσι ημέρες και δεν έχουμε ιδέα το πώς τα πάνε, πώς αντιμετωπίζονται, αν είναι καλά, αν αναπνέουν. Είκοσι ημέρες. Μπορείτε να το φανταστείτε; Επειδή το ζούμε μέρα με τη μέρα, όλοι μας», δήλωσε ο Meirav Leshem-Gonen, του οποίου η 23χρονη κόρη Romi απήχθη από τον χώρο του μουσικού φεστιβάλ Supernova κοντά στο Re’im, όπου 260 σφαγιάστηκαν.
«Ήμασταν πολύ, πολύ υπομονετικοί. Αλλά αυτό ειναι. Η υπομονή μας τελείωσε. Η υπομονή μας έχει εξαντληθεί», πρόσθεσε.
Πηγή: Times of Israel
Πηγή: ertnews.gr