Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου, 2022

Πολιτική Κουζίνα: “Αλέξης και Γιάννα: Μια ιστορία πολιτικού συμφέροντος”

Σερβίρει ο Γιώργος Ευγενίδης

Το θυμάστε το πόνημα της αέρινης Γιάννας «My greek drama»; Τι «ποιας Γιάννας;» βρε ανίδεοι, της Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη! Μόνο αυτή θα μπορούσε να γράψει βιβλίο για το ελληνικό της δράμα και να σκίσει σε πωλήσεις. Οι υπόλοιποι, βιώνουμε το ελληνικό δράμα βουβοί, δεν το κάνουμε βιβλίο. Γιατί, όπως και να το κάνουμε, αλλιώς βιώνεις το ελληνικό δράμα σου μέσα σε σινιέ συνολάκια και καπνίζοντας κάτι πούρα γκουμούτσες και αλλιώς τρέχοντας από την εφορία στον ΟΑΕΕ και τούμπαλιν καπνίζοντας Marlboro light.

Η Γιάννα ,λοιπόν, πέρασε τη Δευτέρα το κατώφλι της Βουλής για να συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα. Για να αποδίδουμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του ΣΥΡΙΖΑ τω ΣΥΡΙΖΑ, η κομψή Γιαννα είχε συναντηθεί προηγουμένως και με τον Πρόεδρο Αντώνη. Μόνο που ο Πρόεδρος Αντώνης έβγαλε σπυριά ακμής στην ιδέα να περάσει την πόρτα του Μαξίμου η Γιάννα-μαύρες σκέψεις τον έζωσαν τον χριστιανό-και την ξεπέταξε σε ένα μισάωρο σε εξωτερικό ραντεβού. Η Γιάννα προσήλθε και στον Πρόεδρο Αντώνη και στον θεσμικό Αλέξιο (remember;) με ατζέντα τα του Clinton Global Initiative, του οποίου τυγχάνει εκπρόσωπος. Θέλει να διοργανώσει ένα συνέδριο for leadership (μπαίνω και εγώ στο πνεύμα σιγά σιγά) τον Ιούνιο του 2015 και ψάχνει και speakers. Θα έρθει και ο Bill, λέγεται, αλλά μάλλον όχι η Hillary, η οποία  θα έχει να ασχοληθεί με την καμπάνια της, οπότε το αγόρι το αψηλό από το Άρκανσο θα μπορεί άνετα να επιδοθεί στο προσφιλές του οφθαλμόλουτρο.

Και τώρα πάμε στα βαθιά πολιτικά ερωτήματα: γιατί μόνο ένα μισάωρο τον Πρόεδρο Αντώνη και μία ώρα και δέκα λεπτά τον θεσμικό Αλέξιο; Μήπως γιατί είναι θεσμικός; Μπα, δεν νομίζω. Μήπως γιατί η Γιάννα είναι αντισυστημική; Μπα, δεν ξανανομίζω. Μήπως γιατί η συζήτηση ξέφυγε λίγο από τα του Clinton Global Initiative και πήγε και στα καθ’ ημάς, τα αμιγώς πολιτικά; Λες; Εγώ, αναγνώστη μου, αυτά δεν τα πιστεύω, τα διαδίδουν κακόβουλοι άνθρωποι, οι οποίοι θέλουν να σπιλώσουν και τον θεσμικό Αλέξιο και την κομψοτάτη Γιάννα.

Και μιας και είπα κομψοτάτη, ρώτησα φίλη μου, γνώστη του αντικειμένου, να μου πει πόσο κόστιζε το σύνολο της Γιάννας. Μου είπε πως το φόρεμα-βερμούδα που φορούσε είναι κατά πάσα πιθανότητα Armani, αξίας περί τα 2 χιλιάρικα. Βάλτε άλλα 1000-2000 ευρώ για το καταπληκτικό μαντό, επίσης Armani κατά πάσα πιθανότητα, με το οποίο σκεπάζει τους αλαβάστρινους ώμους της. Για τα παπούτσια δεν μπόρεσα να έχω πληροφόρηση, η τσάντα όμως ήταν Hermes και προέρχεται από ιδιωτική συλλογή του οίκου με ελάχιστα κομμάτια. Άλλα 10 χιλιαρικάκια και από εκεί. Κοσμήματα η Γιάννα δεν φορούσε, μόνο μια καρφίτσα με την ελληνική σημαία. Μα τι σπουδαία Ελληνοπούλα, αναφωνώ! Αφίχθη στη Βουλή με μια ταπεινή Mercedes S600 και χωρίς εκείνη την παλιά, αγαπημένη και τεράστια Maybach.

Τι κάνει λοιπόν ένα τέτοιο πρόσωπο με τον ΣΥΡΙΖΑ; Πριν από δυο χρόνια, στον ΣΥΡΙΖΑ θα έβγαζαν φλύκταινες και μόνο στη θέα της Γιάννας. Σήμερα όμως τα πράγματα είναι αλλιώς. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κυβέρνηση εν αναμονή. Αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο. Και η Γιάννα έχει δηλώσει φαν του εγχειρήματος. Δεν είναι εποχή λοιπόν να χαλάμε συμμαχίες με τους ισχυρούς αυτού του τόπου, έστω και αν αυτοί έχουν στραπατσαριστει τα τελευταία χρόνια. Αλλά και να ήθελα να πιστέψω πως η συζήτηση δεν ήταν πολιτική, έρχεται ο Πάνος ο Σκουρλέτης, αυτό το αγόρι με τα μάτια τα μελιά (το οποίο και προφανώς όλη τη νύχτα δεν είχα αγκαλιά), και δηλώνει στον Νίκο Ευαγγελάτο, στα Παραπολιτικά 90,1 πως «η κυρία Αγγελοπούλου στην παρούσα φάση δεν είναι πολιτικό πρόσωπο. Εμείς αυτό που έχουμε πει σε σχέση με την Προεδρία της Δημοκρατίας είναι ότι δεν πρέπει να εκλεγεί πρόεδρος από την παρούσα Βουλή.»

Στην παρούσα φάση; Και τι θα γίνει από μια νέα Βουλή; Ή μάλλον, θα το θέσω διαφορετικά. Μήπως στον ΣΥΡΙΖΑ σκέφτονται πως μια μετεγκατάσταση της Γιάννας από τη Φιλοθέη στην Ηρώδου Αττικού 21 (Προεδρικό Μέγαρο) θα της έκανε καλό για να αλλάξει τον αέρα της; Έστω και μετά από νέες εκλογές, δεν κολλάμε εκεί. Και μήπως η Γιάννα κουράστηκε από την κοσμική ζωή και θέλει να αναλάβει μια νέα πρόκληση γιατί έχει σκουριάσει;

Εγώ σκέψεις κάνω και μαζί κάνουμε brainstorming. Τίποτα δεν έχει κλειδώσει, απλά πολλές φορές η πολιτική σημειολογία είναι ικανή να μας πει περισσότερα από όσα λέγονται δημοσίως. Και στην προκειμένη περίπτωση, ο θεσμικός Αλέξιος και η κομψοτάτη Γιάννα μπορεί να συναντήθηκαν (γενικά μιλώντας) υπό δύσκολες συνθήκες, συναντήθηκαν όμως και αυτή η σύγκληση μπορεί να γεννήσει πολιτικό αποτέλεσμα. Τόσο για να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση όσο και για όταν γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση.

Εδώ λοιπόν έχουμε να κάνουμε με μια ιστορία πολιτικού συμφέροντος: Και ο ΣΥΡΙΖΑ λειαίνει τις γωνίες του, συνομιλώντας με ανθρώπους της συνομοταξίας της Γιάννας και η Γιάννα βλέπει με καλό μάτι τη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ. Τι θα βγει; Θα φανεί και σύντομα μάλιστα…

Επιδόρπια:

1)    Έψαξα λίγο περισσότερο το θέμα του Προέδρου Γιώργου Καρατζαφέρη και των off-shore που του καταλογίζουν. Οι ορκωτοί λογιστές έχουν ζητήσει μερικές μέρες ακόμα για να ελέγξουν το σύνολο των περιουσιακών του στοιχείων. Το μόνο που ξέρω είναι πως ο Πρόεδρος την έχει άσχημα. Και ο ίδιος είναι μαγκωμένος και δεν σκέφτεται σωστά. Έμαθα πως, όταν πληροφορήθηκε την ιστορία που θα δημοσίευε η Real News έχασε το χρώμα του. Εξ’ ου και η πανικοβλημένη δήλωση της Κυριακής που ερμηνεύτηκε ως οιωνός παραίτησης από τον ΛΑΟΣ. Βέβαια, στη συνέχεια ανασυντάχθηκε αλλά εξακολουθώ να λέω πως τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα.

2)    Κατά παραδοχή κεντρικού στελέχους του Μεγάρου Μαξίμου η διαπραγμάτευση είναι «πολύ δύσκολη» και πρέπει να γίνει και σε συντετμημένο χρόνο, μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου. Ο president Βαγγέλης όμως είπε στους δικούς του πως «η Τρόικα μπορεί να έρθει και ξαφνικά, τα επόμενα 24ωρα». Άλλωστε, μια ιδέα θα ήταν η Τρόικα να πεταχτεί και μέσα από μια τούρτα. Δεν είναι εύκολο, μιας και υπάρχουν πολλά ανοιχτά ζητήματα. Είναι δύσκολο να έρθουν και το Σαββατοκύριακο-δεν μας προκύπτει από κάπου-, ίσως στην αρχή της επόμενης εβδομάδας. Όπως επιμένουν όμως οι άνθρωποι του Προέδρου Αντώνη «μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου θα έχουμε κλείσει». Και όταν ρωτάς καχύποπτα «μα πώς, με τόσες εκκρεμότητες;» σου απαντούν κοφτά «θα έχουμε κλείσει».

3)    Στη σύσκεψη κυβέρνησης και τραπεζιτών την Τρίτη καταγράφηκε ένα ευτράπελο. Εκεί που κάθονται ωραία και καλά οι πολιτικοί συντάκτες και περιμένουν φως, βγαίνει από την πλαϊνή πόρτα του Μαξίμου ο Μιχάλης Ταμήλος. Ναι, καλά διαβάσατε. Οπότε, τον πιάνουν οι συνάδελφοι και τον ρωτάνε για τα της παρουσίας του στο Μαξίμου, για να απαντήσει ο Τρικαλινός «ήρθα για να δώσω οδηγίες για το τι θα πούμε στους τραπεζίτες». Κόκαλο οι πολιτικοί συντάκτες. Για όποιον δεν το ξέρει πάντως, ο Μιχάλης Ταμήλος πετάει ατάκες που σκοτώνουν. Πάντως, για την πληροφόρησή σας, είχε ραντεβού με τον διευθυντή του γραφείου του Προέδρου Αντώνη, τον Κώστα Μπούρα, για ζητήματα του νομού Τρικάλων.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων