Τρίτη, 28 Ιουνίου, 2022

Πολιτική Κουζίνα: Η Πλατφόρμα ψάχνει τιμονιέρη

Σερβίρει ο Γιωργος Ευγενίδης

Ορεκτικό: Μεταγραφάρες

Έβλεπα τα πλάνα από την εκδήλωση της Αριστερής Πλατφόρμας και πραγματικά θαμπώθηκα από τις μεταγραφάρες που κάνει η φράξια Λαφαζάνη. Μιλάμε για αστέρια. Δεν θέλω να μιλήσω για τον Μανώλη Γλέζο, διότι διατηρώ και ένα σέβας προς το πρόσωπό του, λόγω της συνεπούς στάσης του όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και λόγω του εύρους των αγώνων που έχει δώσει, για κάτι τύπους όμως όπως ο Θεόδωρος Κατσανέβας και ο Παναγιώτης Καλφαγιάννης κανέναν ενδοιασμό δεν έχω να μιλήσω. Πήγε λοιπόν ο Κατσανέβας, ο θεωρητικός της δραχμής στον Πανελλήνιο, κάνοντας ένα διάλειμμα από τα βίντεο που ανεβάζει στο Youtube, όπου ως άλλος κιθαρωδός της αρχαιότητας, παίζει κιθάρα και τραγουδά. Πήγε και ο Καλφαγιάννης της ΠΟΣΠΕΡΤ, ο τύπος που δεν θέλουν να τον ξέρουν Αριστεροί και Δεξιοί στην ΕΡΤ και ο οποίος προσωποποιεί όλη τη σήψη της ελληνικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Με αυτούς τους παιχταράδες, σύντροφε Παναή, να ξέρεις πως η ομάδα θα διαπρέψει.

Σαλάτα: Το επιτελείο του Προέδρου Βαγγέλα

Στη ΝΔ έχουν αρχίσει τις τελευταίες μέρες να κάνουν όλο και πιο συχνά την εμφάνιση τους οι νεόι συνεργάτες του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, οι οποίοι δεν είναι άγνωστοι στο γαλάζιο σύστημα, πλην όμως το τελευταίο διάστημα ήταν παροπλισμένοι. Ο σταθερός άνθρωπο δίπλα στον Πρόεδρο Βαγγέλα είναι ο διευθυντής του γραφείου του Σωτήρης Κορομάντζος, ενώ επανεμφανίστηκε και ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Άμυνας επί Βαγγέλα και μετέπειτα-για λίγο-γραμματέας πολιτικού σχεδιασμού της ΝΔ Γιάννης Χατζής. Επίσης, ο Νίκος Καραχάλιος, ο ιδρυτής του Forum 2020, βρίσκεται συχνά πυκνά τόσο στη Βουλή όσο και στη Συγγρού, ενώ από το πλευρό του Προέδρου δεν θα μπορούσε να λείπει και ο Πελοπίδας Καλλίρης. Πάντως, οι σαμαρικοί δεν έχουν εξαφανιστεί πλήρως. Ο Χρύσανθος Λαζαρίδης εξακολουθεί να είναι διορισμένο μέλος του άτυπου πολιτικού συμβουλίου, αν και δεν τον βλέπω να μακροημερεύει, ενώ ο βουλευτής Επικρατείας και πρώην υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης, ο οποίος διατηρεί καλές σχέσεις με τον Πρόεδρο, διαδραματίζει συχνά διαμεσολαβητή μεταξύ Μεϊμαράκη και Σαμαρά. Ο γραμματέας της ΠΕ Ανδρέας Παπαμιμίκος παραμένει ακλόνητος στο πόστο του, αν και οι σχέσεις του με τον Πρόεδρο Βαγγέλη έχουν ανά καιρούς περάσει από 40 κύματα.

Κυρίως πιάτο: Η Πλατφόρμα ψάχνει τιμονιέρη

Επειδη τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ τη βλέπω να έρχεται, έχω αρχίσει να κάνω σκέψεις αναφορικά με το αν η Αριστερή Πλατφόρμα κάνει εν τέλει ένα κόμμα. Ποιος θα μπορούσε να ηγηθεί αυτού του κόμματος; Θα μιλήσει καθαρά για δραχμή; Θα εξηγήσει τι σημαίνει η φράση “οι συνέπειες της μετάβασης σε εθνικό νόμισμα δεν είναι καταστροφικές”;

Παρακολουθούσα τον σύντροφο Παναή Λαφαζάνη στην εκδήλωση της Πλατφόρμας στον Πανελλήνιο. Εμφανώς τρακαρισμένος, ιδρωμένος από τη ζέστη, κολλούσε, διάβαζε από το χαρτί του, δεν έπινε νερό ενώ ήταν εμφανές πως ο άνθρωπος υπέφερε. Με λίγα λόγια, η εικόνα του συντρόφου ήταν μάλλον η εικόνα κάποιου που από σπόντα βρέθηκε μπροστά από ένα γεμάτο γήπεδο. Εικόνα μεγάλου και πειστικού ηγέτη πάντως δεν ήταν σε καμία περίπτωση.

Θυμήθηκα κεντρικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ να μου λέει πως ο σύντροφος Λαφαζάνης δεν κάνει σε καμία περίπτωση για αρχηγός. Θα συμφωνήσω μαζί του. Όμως, οι Πλατφορρμίτες δεν θέλουν την Πρόεδρο Ζωή στο ενδεχόμενο νέο κόμμα, διότι φοβούνται πως θα τους πάρει φαλάγγι. Για τον Βαρουφάκη πάλι ούτε να ακούσουν. Τονν θεωρούν, πώς να το πω κομψά, εχμ, παπατζή (το είπα). Συνεπώς; Αδιέξοδο, διότι ο Παναής μεν δεν κάνει, πλην όμως λόγω ιεραρχίας και λειψανδρίας δεν αποκλείεται να ηγηθεί ο ίδιος.

Σε κάθε περίπτωση, στην Πλατφόρμα ψάχνουν τον μεγάλο τιμονιέρη που θα τους οδηγήσει στην επόμενη μέρα, αν επέλθει η ρήξη με τον Πρόεδρο Αλέξη εντός του ΣΥΡΙΖΑ, με προφανή στόχο να αγκαλιάσουν εκείνο το κοινό του ΟΧΙ που τώρα αισθάνεται προδωμένο και πολιτικά άστεγο. Άσε που θα είναι ευκαιρία να πραγματοποιηθεί και το παλιό όνειρο του συντρόφου Λαφαζάνη και των λοιπών της ομάδας για προσεγγιση με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και λοιπά γκρουπούσκουλα της έξαλλης, εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

Είπαμε, όλα για τον σοσιαλισμό!

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων