Σάββατο, 25 Ιουνίου, 2022

Πολιτική Κουζίνα: Και η Αθήνα θέλει…τον Γερμανό της

Σερβίρει ο Γιώργος Ευγενίδης

Ορεκτικό: Κουτσομπολιά

Νέος Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής ορίστηκε ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης, ο οποίος ήταν ο συμβουλος Οικονομικών του προέδρου Αλέξη και συμμετείχε στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους. Ο Κουτεντάκης δεν είναι αυτό που λέμε «άνθρωπος της αγοράς» καίτοι οικονομολόγος. Άλλωστε, νωπές είναι ακόμα οι μνήμες από τότε που έγραφε στην Αυγή για το περίφημο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και του κότσαρε εκεί κάτι νούμερα για να το κάνει πιστευτό. Πλην όμως, η θέση που κατέλαβε ο Κουτεντάκης δεν είναι αυτή της Κατερίνας Σαββαϊδου, για την οποία ακουγοταν έντονα. Πλην όμως, τις τελευταίες ώρες τα αυτιά μου έπιασαν ένα πολύ ενιδαφέρον κουτσομπολιό: θα γίνει, λέει, ο διαγωνισμός για τη θέση της Σαββαίδου και θα μπορούσε ο Κουτεντάκης να υποβάλλει αίτηση και έτσι να καταλάβει τη θέση. Είναι αυτό, άλλωστε, για το οποίο έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση, την αποπολιτικοποίηση της δημόσιας διοίκησης. Μπορεί και να μην γίνει τελικώς έτσι, όμως και μόνο η σκέψη τρομάζει για τη συνέχεια…

Σαλάτα: Μεταγραφή από τον Δραγασάκη

Μετά τις εκλογές άνοιξε η περίοδος των ενδοκυβερνητικών μεταγραφών. Έτσι, ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να «κλέψει» από τον Γιάννη Δραγασάκη ένα από τα σοβαρά στελέχη που βρίσκονταν στην Αντιπροεδρία της κυβέρνησης και συγκεκριμένα τον Δημήτρη Λιάκο, ο οποίος από εδώ και στο εξής θα είναι ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού. Ο κύριος Λιάκος, ο οποίος είναι και ο γραμματέας του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής έχει μακρά θητεία στον ιδιωτικό τομέα και στη διαχείριση ιδιωτικών κεφαλαιών και ήρθε με τον Γιάννη Δραγασάκη στα κυβερνητικά πράγματα. Εκ των πραγμάτων, θα έχει πολύ στενή συνεργασία με τον Γιώργο Χουλιαράκη και τον Τάκη Παυλόπουλο, ο οποίος επίσης συμμετείχε στις αποστολές του Brussels Group και είναι παλιός συνεργάτης του άλλοτε προέδρου του Συνασπισμού Νίκου Κωνσταντόπουλου. Η στήλη εύχεται, έστω και λίγο καθυστερημένα, τα καλορίζικα και καλό κουράγιο.

Κυρίως πιάτο: Και η Αθήνα θέλει…τον Γερμανό της

Η επίσκεψη του Φρανκ-Βάλτερ Στάιμαϊερ, του Γερμανού ΥΠΕΞ, δεν θα πρέπει καθόλου να περάσει στο «ντούκου», γι’ αυτό να είστε σίγουροι. Όπως άλλωστε έχουμε ξαναγράψει στο RP, η επίσκεψή του συνδέεται άμεσα με την πορεία υλοποίησης από την πλευρά μας των όσων έχουν συμφωνηθεί σε ευρωπαίκό επίπεδο για το προσφυγικό και φυσικά των όσων συνομολογήθηκαν στην έκτακτη μινι Σύνοδο Κορυφής της προηγούμενης Κυριακής, όπου η κυβέρνηση κατήγαγε ακόμα μια ήττα-αν και πάλι προσπάθησε-και δέχθηκε να πάρει 50.000 πρόσφυγες.

Ο Στάινμαϊερ, ο οποίος έρχεται και λίγο πιο νωρίς απ’ ότι αρχικά προγραμματιζόταν (πήγαινε για Νοέμβριο η επίσκεψη σύμφωνα με το ελληνικό ΥΠΕΞ), διότι το θέμα καίει όσο τίποτε άλλο τη Γερμανία. Η Άνγκελα Μέρκελ πιέζεται πολύ από τη δεξιά πτέρυγα του κόμματός της και ιδίως οι Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας, η οποία λόγω γειτνίασης με την Αυστρία δέχονται μεγάλο φόρτο προσφύγων στα νότα σύνορα, πιέζουν αφόρητα την Καγκελαρία για αυστηροποίηση της μεταναστευτικής πολιτικής. Η Γερμανική κυβέρνηση, παράλληλα με τις δικές της ενέργειες, έχει ρίξει μεγάλο βάρος στην ανάσχεση της ροής ήδη από το Αιγαίο, με την Ελλάδα να καλείται να παίξει ρόλο-κλειδί. Συνεπώς, ο Γερμανός ΥΠΕΞ θα ζητήσει ενημέρωση επί της πορείας υλοποίησης των hot spots που κατασκευάζονται στα ελληνικά νησιά, ενώ παράλληλα στο τραπέζι θα μπει και το νέο σχέδιο, το οποίο θέλει την Ελλάδα να απορροφά 30.000 πρόσφυγες και άλλους 20.000 με επιδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα. Παράλληλα, θα συζητηθεί και το θέμα της φύλαξης των συνόρων με τη βοήθεια της Frontex, η οποία ενισχύει τις δυνάμεις της στο Αιγαίο.

Όπως είπαμε: η επίσκεψη δεν γίνεται στο φλου, καθώς η κατάσταση πραγματικά καίει τη Γερμανία. Έτσι, αν δούμε το νόμισμα και από την άλλη πλευρά, η κρισιμότητα του ελληνικού ρόλου στην αντιμετώπιση του ζητήματος προσφέρει στην ελληνική κυβέρνηση ένα καλό χαρτί για το (άμεσο) μέλλον, υπό την προϋπόθεση φυσικά πως δεν θα τα κάνει πάλι μαντάρα. Πάντως, μέχρι τότε, και η Αθήνα θέλει… τον Γερμανό της.

Επιδόρπιo:
1) Δεν άνοιξε το σπίτι του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην Πρώτη Σερρών ούτε για τον εκλεκτό του καραμανλικού στρατοπέδου Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Είναι άλλωστε σαφής η απόφαση της οικογένειας: το σπίτι δεν πρόκειται να ανοίξει σε κανεναν επίδοξο διεκδικητή της προεδρίας. Όταν γίνει πρόεδρος, το ξαναβλέπουμε.

2) Με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν και παλιό ομόλογο του συνέφαγε στη Μεγάλη Βρετάνια ο Αντώνης Σαμαράς το βράδυ της Δευτέρας. Σε πολύ καλό κλίμα το γεύμα και με μενού τις οικονομικές εξελίξεις. Δεν θα είχε τόση σημασία, αν δεν είχε προγηθεί η παρουσία-φιάσκο της ΝΔ στο συνέδριο του ΕΛΚ στη Μαδρίτη, όπου μόνο ο Αντώνης Σαμαράς κατάφερε να αποκομίσει θετικότατα σχόλια (εγκωμιαστικά σε ορισμένες περιπτώσεις) από πολλά στελέχη της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς. Διότι, μπορεί οι μετοχές του στο εσωτερικό να είναι πεσμένες, στο εξωτερικό όμως πάμε καλά.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων