Πέμπτη, 16 Σεπτεμβρίου, 2021

Πολιτική Κουζίνα: Ο υπεύθυνος για το φαινόμενο Βαρουφάκη λέγεται Αλέξης Τσίπρας

Σερβίρει ο Γιώργος Ευγενίδης

Ορεκτικό: Ο μεγάλος σορτάκιας

Η συνέντευξη του Γιάνη Βαρουφάκη στον ΣΚΑΪ προκάλεσε χωρίς αμφιβολία τριγμούς, μιας και ο πρώην υπουργός Οικονομικών, με τη γνωστή ατάραχη στάση του, επιβεβαίωσε όλα λέγαμε μέχρι τον Ιούλιο και το Μέγαρο Μαξίμου με σημειώματα και διαρροές μας έλεγε εκπροσώπους της διαπλοκής. Πλέον όμως ο Γιάνης δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας απλός ιδιώτης (με όποια πιθανή έννοια θέλετε, πάρτε το) και ως ιδιώτης μπορεί να κάνει ό,τι του αρέσει. Πληροφορήθηκα λοιπόν εξ εγκύρου πηγής πως ο Γιάνης πριν από μερικές μερες πήγε με τη σύζυγό του Δανάη Στράτου σε γνωστό κινηματογράφο της Αθήνας και είδαν το γνωστό έργο «Το Μεγάλο Σορτάρισμα». Μιλάω για την ταινία που έχει βγει προσφάτως στους κινηματογράφους με ένα καστ γεμάτο σταρ (Κρίστιαν Μπέιλ, Ράιαν Γκόσλινγκ, Στιβ Καρέλ, Μπραντ Πιτ) και αφηγείται την ιστορία ορισμένων outsiders του χρηματιστηριακού κόσμου που εν μέσω της ευφορίας της δεκαετίας του 2000 αντιλαμβάνονται πως μια μεγάλη οικονομική κρίση έρχεται και αποφασίζουν να επενδύσουν σ’ αυτό. Τώρα, αν σκέφτεστε πως η ταινία είναι σαν να γράφτηκε για τον Γιάνη, ομολογώ πως θα συμπέσουμε. Διότι και εμείς είχαμε να κάνουμε με έναν μεγάλο σορτάκια.

Σαλάτα: Απρίλιο το συνέδριο της ΝΔ

Ξεκίνησαν να κάνουν αντιπολίτευση στη ΝΔ και η αλήθεια είναι πως και η οξύτητα θα ενταθεί το επόμενο διάστημα. Πλην όμως, υπάρχουν και άλλα σοβαρά ζητήματα ανοιχτά, όπως αυτό του συνεδρίου. Κατά πάσα πιθανότητα, το συνέδριο θα γίνει το τριήμερο 15-17 Απριλίου και πιο πριν θα πρέπει να έχουν γίνει οι εκλογές της ΟΝΝΕΔ και παράλληλα να έχουν τρέξει και οι διαδικασίες σε επίπεδο ΝΟΔΕ, προκειμένου να αναδειχθούν σύνεδροι από τη βάση του κόμματος. Και μπορεί, όπως μου λένε οι δικοί μου άνθρωποι στη ΝΔ, να μην τίθεται στο συνέδριο ζήτημα ιδεολογικής επανατοποθέτησης, πλην όμως θα τεθούν άλλα κα σημαντικά. Πρώτα απ’ όλα θα τρέξει μια διαδικασία διαβούλευσης στο ίντερνετ μεταξύ των μελών της ΝΔ για τα ζητήματα που θα πρέπει να απασχολήσουν το συνέδριο. Παράλληλα, θα τεθούν και άλλα θέματα, όπως αυτό του μετασχηματισμού των οργάνων με τρανό παράδειγμα την Πολιτική Επιτροπή, της ενίσχυσης του ρόλου της βάσης, αλλά και με δεσμευτικές υποχρεώσεις, την καθιέρωση σταθερής οικονομικής σχέσης μεταξύ μελών και κόμματος, την αξιολόγηση των οργάνων και των στελεχών του κόμματος και άλλα πολλά. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι σχετικές προετοιμασίες και θα τρέξουν πιο έντονα το αμέσως επόμενο διάστημα.

Κυρίως πιάτο: Ο υπεύθυνος για το φαινόμενο Βαρουφάκη λέγεται Αλέξης Τσίπρας

Όποιος παρακολούθησε τη συνέντευξη του Γιάνη Βαρουφάκη στον ΣΚΑΪ δεν πρέπει να έμεινε με πολλές απορίες αναφορικά με το τι παιχνίδι παίχτηκε στις πλάτες της χώρας και των πολιτών το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης της χώρας από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

Εναλλακτικό σχέδιο για παράλληλο χρηματοοικονομικό σύστημα, απειλή για κούρεμα των ομολόγων της ΕΚΤ, κρυφές επαφές με τη Μόσχα, σχεδόν τελειωμένο δάνειο από τους Κινέζους, κωλυσιεργείες και λοιποί ερασιτεχνισμοί συνθέτουν το προφίλ αυτού του εξαμήνου, κατά το οποίο η χώρα έφτασε ένα βήμα πριν από τα βράχια.

Ο Βαρουφάκης δεν ήταν μόνος του σε αυτό το καράβι. Δεν έπαιρνε πρωτοβουλίες, δεν αυτενεργούσε. Ο ίδιος αποκάλυψε πως στο κρίσιμο Eurogroup της Ρίγας, όπου ξεκίνησε το ξήλωμα του πουλόβερ, ο ίδιος είχε την πλήρη και απόλυτη κάλυψη του πρωθυπουργού. Άλλωστε, η συνεργασία τους, παρά το ότι είχαν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις σε ορισμένα ζητήματα, ήταν προσωπική επιλογή του κ. Τσίπρα και επέβαλε τον κ. Βαρουφάκη κόντρα στις ενστάσεις που είχε η πιο σκληρή αριστερή πτέρυγα του κόμματος.

Για να μην κοροϊδευόμαστε λοιπόν σε αυτή τη χώρα, ο Βαρουφάκης δεν ήταν ένας ταλιμπάν, ο οποίος αίφνης εμφανίστηκε στο προσκήνιο και αποφάσισε να τινάξει τα πάντα στον αέρα. Διορίστηκε σε μια θέση, έλαβε πλήρη πολιτική κάλυψη για να κάνει ό,τι έκανε και κάποια στιγμή, αυτός που τον διόρισε, άλλαξε γνώμη και τον άφησε έκθετο. Είχε προλάβει όμως να τον διορίσει και η ζημιά είχε ήδη γίνει. Η γνώση που είχαν τόσο ο κ. Βαρουφάκης όσο και ο κ. Τσίπρας ότι σύγκρουση με την Ευρώπη και no deal σημαίνει κλειστές τράπεζες δείχνει με απόλυτα σαφή τρόπο το οργανωμένο του σχεδίου «ακραίας διαπραγμάτευσης», με το οποίο πορεύτηκε η χώρα. Και τις συνέπειες ακόμα τις πληρώνει ο λαός.

Βέβαια, το Μαξίμου έχει δίκιο να λέει πως ο λαός τους έκρινε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου και επικρότησε την αλλαγή πορείας. Μόνο που για τα όσα έγιναν από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο δεν απολογήθηκε κανείς και ποτέ από την κυβέρνηση. Και αυτός που διόρισε τον θαυματοποιό κ. Βαρουφάκη στην καρέκλα του κάθεται ακόμα στη δική του καρέκλα και έχει ονοματεπώνυμο: Αλέξης Τσίπρας.

Κουιζ:
-Τελικά, πόσοι βουλευτές του Ποταμιού καλοβλέπουν τη ΝΔ; Γιατί δεν είναι μόνο ο Ιάσωνας Φωτήλας που εκδηλώνεται…
-Ο Νίκος Γεωργιάδης ανέλαβε τελικά επισήμως ή όχι γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού της ΝΔ;
-Πού θα κάτσει η μπίλια στην ΟΝΝΕΔ; Σε αυτόν που θα στηρίξει ο Σάκης Ιωαννίδης ή σε αυτόν που θα στηρίξει ο Ανδρέας Παπαμιμίκος;
-Τελικά, τι έγινε η κότα που αμόλησε η κυρία στο Μαξίμου; Το μόνο που ξέρω είναι ότι την έψαχναν ώρα οι άντρες της μαξιμινής φρουράς.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων