Προς την Ολομέλεια κατευθύνεται το πολυνομοσχέδιο μεταξύ κυβέρνησης-δανειστών με τα μέτρα ύψους 4,9 δισ. ευρώ, που φέρνει την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης έπειτα από πολύμηνη καθυστέρηση και ανοίγει το δρόμο για μια συμφωνία στο θέμα του χρέους.
Το πολυνομοσχέδιο εγκρίθηκε το βράδυ της Τρίτης από την κυβερνητική πλειοψηφία στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές. Αρνητική ήταν σύσσωμη η αντιπολίτευση, που επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί επί συγκεκριμένων άρθρων στη συζήτηση στην Ολομέλεια. Στα άρθρα «ναι» δήλωσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.
Επιφύλαξη να δηλώσει την ψήφο του στην επί των άρθρων ψηφοφορία στην Ολομέλεια δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας από τη ΝΔ. Αντίστοιχη δήλωση έκανε και ο Γιώργος Μαυρωτάς από το Ποτάμι, ενώ
το ΚΚΕ καταψηφίζει τα άρθρα, αλλά θα δηλώσει «υπέρ» στο άρθρο 71 για την κατάργηση της έκπτωσης φόρου των βουλευτών.
Η πρώτη ημέρα της συζήτησης στις επιτροπές σημαδεύτηκε από την προκλητική και αντιδημοκρατική συμπεριφορά του χρυσαυγίτη βουλευτή Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος χειροδίκησε σε βάρος του Νίκου Δένδια.
Η συζήτηση στην Ολομέλεια ξεκινά στις 10 το πρωί και αναμένεται να ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία το βράδυ της Πέμπτης, την ώρα που έξω από τη Βουλή δεκάδες επιστημονικοί φορείς θα διαμαρτύρονται για τους νέους φόρους που πλήττουν τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Πόσο κοστίζουν μέτρα και αντίμετρα;
Tο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει ένα βαρύ πακέτο μέτρων, με περικοπές συντάξεων και επικουρικών έως 18% από το 2019 και αυξήσεις φόρων 650 ευρώ για κάθε φορολογούμενο από το 2020, αλλά και νέες αυξήσεις εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και καταργήσεις φοροελαφρύνσεων από το 2018.
Με σκοπό να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση του μνημονίου και να εισπράξει η χώρα μια δόση πάνω από 7 δισ. ευρώ, από τις μειώσεις συντάξεων ο λογαριασμός θα φτάσει σωρευτικά τα 2,7 δισ. ευρώ το 2021, ενώ από τη μείωση του αφορολογήτου τα 2,058 δισ. ευρώ. Από τις επιβαρύνσεις εισφορών και περικοπές επιδομάτων τα 143 εκατ. ευρώ. Συνολικά, 4,9 δισ. Ευρώ.
Μέτρα 4,9 δισ. ευρώ – Αντίμετρα 7,5 δισ. ευρώ
Ενώ τα μέτρα θα εφαρμοστούν σίγουρα, η εφαρμογή των αντιμέτρων θα εξαρτηθεί από τις δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας. Αν, μετά την εφαρμογή των μέτρων, το πρωτογενές πλεόνασμα ξεπερνά το 3,5% του ΑΕΠ και φτάνει π.χ. το 4,5%, τότε θα εφαρμόζονται αντίμετρα 1% του ΑΕΠ. Αν όχι, δεν θα εφαρμόζονται.
Η κυβέρνηση, όμως, διατηρεί την αισιοδοξία της για όλη την περίοδο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και προβλέπει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα ξεπερνά σταθερά τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ, θα είναι 3,53% του ΑΕΠ το 2018 και στη συνέχεια θα ανέλθει στο 4% του ΑΕΠ το 2019, στο 4,01% του ΑΕΠ το 2020 και στο 4,03% το 2021.
Από τη μέτρηση των δημοσιονομικών επιπτώσεων που επιφέρουν τα άρθρα του πολυνομοσχέδιου στην οποία προχώρησε το Γενικό Λογιστήριο, προκύπτουν τα ακόλουθα συμπεράσματα:
1. Για το 2018 δεν υπάρχει κανένα θετικό μέτρο πέραν της αύξησης που θα υπάρξει στις αποδοχές όσων αμείβονται με βάση τα ειδικά μισθολόγια.
2. Για το 2019 κυριαρχεί η μείωση των συντάξεων.
3. Το 2020 θα ενεργοποιηθεί η μείωση της έκπτωσης φόρου από τα 1.900 ευρώ που είναι σήμερα στα 1.250 ευρώ.
Η συζήτηση για το χρέος
Εν όψει του Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, κορυφώνεται και η συζήτηση απομείωσης του ελληνικού χρέους, με το Βερολίνο να παραμένει αρνητικό σε μια ουσιαστική ρύθμιση και το ΔΝΤ να απειλεί με αποχώρηση από το ελληνικό πρόγραμμα, εάν η γερμανική πλευρά παραμείνει ανένδοτη.
Η Κριστίν Λαγκάρντ επισήμανε ότι αν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιμείνει στην αρνητική του στάση, τότε το ΔΝΤ θα αποχωρήσει από το πρόγραμμα. Ο κ. Τσίπρας αντέτεινε ότι σε μια τέτοια περίπτωση, τα μέτρα που θα ψηφιστούν μέσα στην εβδομάδα δεν θα τύχουν εφαρμογής το 2019 και το 2020.