Σε ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση εξελίσσεται η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, με τους Ελληνες μικρομεσαίους να απαντούν στην πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου για το θέμα ότι σε ποσοστό 77% δυσκολεύονται να βρουν και να προσλάβουν προσωπικό με τις κατάλληλες δεξιότητες. Στην Ευρωπαϊκή Ενωση το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται σε 62%, ποσοστό εξίσου σημαντικό, καθώς δείχνει πως η πρόκληση της έλλειψης δεξιοτήτων έχει αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου και περιλαμβάνει πλέον όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και όλους τους κλάδους της οικονομίας.
Η έρευνα αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για την κατανόηση του αντικτύπου των ελλείψεων αυτών, ιδιαίτερα στις ΜμΕ, και αναμένεται να τροφοδοτήσει τη χάραξη πολιτικής της Κομισιόν, όπως για παράδειγμα την εφαρμογή μιας δέσμης μέτρων αρωγής για τις ΜμΕ προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε εργαζομένους με βελτιωμένες δεξιότητες.
Ειδικά, δε, για τη χώρα μας, δείχνει ότι το πρόβλημα αφορά πλέον σχεδόν το σύνολο των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Είναι ενδεικτικό ότι βάσει των απαντήσεων που έδωσαν, σχεδόν οκτώ στους δέκα (76%) εργοδότες που απασχολούν έως εννέα υπαλλήλους δυσκολεύονται να βρουν κατάλληλα καταρτισμένους εργαζομένους, ενώ το πρόβλημα μεγαλώνει περαιτέρω όσο μεγαλώνει και η επιχείρηση. Ετσι, η δυσκολία αφορά το 90% όταν πρόκειται για εργοδότες που απασχολούν από 10 έως 49 εργαζομένους και αγγίζει το 93% για επιχειρήσεις με έως 249 εργαζομένους.
Στην Ε.Ε. τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 53% για τους εργοδότες των πολύ μικρών επιχειρήσεων (
Οι ΜμΕ αντιμετωπίζουν συχνότερα έλλειψη δεξιοτήτων για τεχνικά καταρτισμένο προσωπικό, όπως οι υπάλληλοι εργαστηρίου, οι μηχανικοί και άλλοι. Ειδικά στη χώρα μας, το ήμισυ (48%) των ΜμΕ αναφέρει ότι αντιμετωπίζει ελλείψεις ειδικευμένου προσωπικού στις τεχνικές αυτές ειδικότητες, έναντι 42% στην Ε.Ε. Ακολουθούν οι ελλείψεις σε ειδικούς εξυπηρέτησης πελατών, επαγγελματίες πωλήσεων, συμβούλους πελατών, υπεύθυνους υποδοχής κ.λπ. με 37% στην Ελλάδα και 23% στην Ε.Ε., σε ειδικούς έρευνας και ανάπτυξης με 29% και 20% αντιστοίχως, καθώς και ελλείψεις σε ειδικούς πληροφοριακών συστημάτων.
Πηγή kathimerini.gr