Σάββατο, 21 Μαΐου, 2022

Πονοκέφαλος για τον Μπάιντεν η υπογραφή της σύμβασης των ΗΠΑ μετα ΗΑΕ για την πώληση των F-35

Προβληματισμός Δημοκρατικών
Το έγγραφο έδινε στα ΗΑΕ τη δυνατότητα να εγκρίνουν το χρονοδιάγραμμα παράδοσης και εξοπλισμού των μαχητικών, ουσιαστικά «κλειδώνοντας» τη διακρατική συμφωνία, και σύμφωνα με το Reuters, βρισκόταν στα χέρια αξιωματούχων της χώρας εδώ και μία εβδομάδα για μελέτη και έλεγχο, πριν υπογραφεί.
Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία έλαβε χαρακτηριστικά πολιτικού θρίλερ, καθώς η Γερουσία απέρριψε οριακά απόπειρα μπλοκαρίσματος της πώλησης των οπλικών συστημάτων στα ΗΑΕ, ενώ ο νέος ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, είχε δηλώσει ότι η συμφωνία με τα ΗΑΕ «θα είναι κάτι που θα μελετήσουμε πολύ, πολύ προσεκτικά».
Κόστος-μαμούθ
Από την άλλη, πάντως, το μέγεθος της συμφωνίας είναι πραγματικά ιλιγγιώδες, καθώς θα κοστίσει στο Άμπου Ντάμπι 10,4 δισ. δολάρια για τα F-35, άλλα 2,97 δισ. για τα drones και άλλα 10 δισ. που θα ξοδευτούν για πυραύλους και βόμβες αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους για τον εξοπλισμό των μαχητικών.Τώρα πια -αν οι πληροφορίες του Reuters επιβεβαιωθούν- το μπαλάκι βρίσκεται στα χέρια της κυβέρνησης Μπάιντεν, η οποία θα κληθεί να αποφασίσει αν θα υλοποιήσει τη συμφωνία όπως προβλέπεται από τη σύμβαση ή αν θα προχωρήσει σε προσπάθεια επανεξέτασής της.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων