Νέο σκηνικό διαμορφώνεται πλέον στην αγορά προμήθειας και στην υψηλή τάση καθώς, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, η Protergia της Mytilineos έχει πλέον το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς, αφήνοντας πίσω της τη ΔΕΗ.
Συγκεκριμένα, το μερίδιο της Protergia στην Υψηλή τάση είναι 35,6% όταν το μερίδιο της ΔΕΗ είναι 31,7%, του Ήρωνα στο 20,4% και της Elpedison στο 9,9%.
Μάλιστα, η αύξηση στην υψηλή τάση έχει ως αποτέλεσμα την άνοδο του συνολικού μεριδίου της Mytilineos στην αγορά προμήθειας που φτάνει πλέον στο 14,65% και βρίσκεται στη δεύτερη θέση πίσω από τη ΔΕΗ που έχει 52,84%.
Πώς όμως η Mytilineos κατάφερε να κυριαρχήσει στην κατηγορία της υψηλής τάσης; Η αλλαγή αυτή συνέβη καθώς ο μεγαλύτερος καταναλωτής ηλεκτρικής ενέργειας, η Αλουμίνιον της Ελλάδος, που ανήκει στη Mytilineos, έχει ξεκινήσει από τις αρχές Ιανουαρίου να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες της από την εταιρεία προμήθειας του ομίλου Protergia.
Virtual Baseload
Η “μεταγραφή” της Αλουμίνιον στην Protergia κατέστη εφικτή μετά από το νέο προϊόν που έχει λανσάρει η εταιρεία προμήθειας, βάσει του οποίου μπορεί να ηλεκτροδοτεί μεγάλους βιομηχανικούς πελάτες με ένα υβριδικό μοντέλο με τη συμμετοχή ΑΠΕ και μονάδων αερίου. Πρόκειται για το προϊόν VBL (Virtual Baseload) που απευθύνεται σε μεσαίους και μεγάλους εμπορικούς πελάτες και βιομηχανίες, το οποίο βασίζεται σε ποσοστό 50%-60% σε ενέργεια από ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά, αιολικά) ενώ η υπόλοιπη ενέργεια παράγεται, παραδίδεται και τιμολογείται από μονάδες φυσικού αερίου της Mytilineos, με μεταβλητές το κόστος του φυσικού αερίου (TTF) αλλά και το κόστος των δικαιωμάτων εκπομπής CO2, που μπορούν να αντισταθμιστούν από τον πελάτη προκειμένου να έχει πλήρη έλεγχο του κόστους του.
Έτσι, με το VBL επιτυγχάνεται αφενός η κατανάλωση πράσινης ενέργειας σε ποσοστό που ξεπερνά το 50%, ενώ η υπόλοιπη ενέργεια προσφέρεται σε τιμή κόστους χωρίς επιπλέον περιθώρια, με μοναδική μεταβλητή το φυσικό αέριο και τους ρύπους. Σύμφωνα με πηγές της εταιρείας, επιτυγχάνεται εξοικονόμηση κόστους σε σύγκριση με τα τρέχοντα επίπεδα κόστους έως και 20% ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς.
Όπως προαναφέρθηκε, πρώτος πελάτης για το Virtual Base Load είναι η Αλουμίνιο της Ελλάδος που από 1/1/2024 εκπροσωπείται από την Protergia, και ακολουθούν και άλλοι. Σήμερα, η Protergia είναι σε συζητήσεις με τρεις πελάτες στην Ελλάδα και έναν πελάτη στην Ιταλία, ενώ στόχος είναι το προϊόν να επεκταθεί ακόμη περισσότερο στην ελληνική αγορά.
Σημειώνεται ότι το VBL μπορεί να προσφερθεί στην αγορά από την Protergia ως αποτέλεσμα των συνεργιών που έχουν επιτευχθεί στο πλαίσιο της καθετοποιημένης λειτουργίας του μεγάλου κλάδου ενέργειας της Mytilineos, που περιλαμβάνει πέντε διακριτά divisions (M Renewables, M Intergrated Supply & Trading, M Energy Generation & Management, M Energy Customer Solutions, M Power Projects). Συγκεκριμένα, οι τομείς ΑΠΕ, ενεργειακών λύσεων, παραγωγής και διαχείρισης, και προμήθειας και εμπορίας αξιοποιούν τις δυνατότητές τους ώστε να παρέχουν τον συνδυασμό της πράσινης ενέργειας με την ενέργεια από μονάδες αερίου, που καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του βιομηχανικού πελάτη σε όλη την καμπύλη του φορτίου του.
Ουσιαστικά η λειτουργία είναι απλή: τα φωτοβολταϊκά και τα αιολικά καλύπτουν για αρκετές ώρες της ημέρας τις ηλεκτρικές ανάγκες της βιομηχανίας, σε σταθερή χαμηλή τιμή. Ταυτόχρονα, όμως η Protergia αναλαμβάνει το shaping, δηλαδή την εξασφάλιση της επιπλέον ποσότητας ενέργειας που χρειάζεται η επιχείρηση την υπόλοιπη μέρα από άλλες πηγές, εξασφαλίζοντας ότι θα είναι και πράσινη, με πράσινα πιστοποιητικά, και θα έχει σταθερή τιμή. Ηλεκτρικό ρεύμα μέσω της πλατφόρμας VBL μπορεί να διατίθεται και σε μικρούς πελάτες, ενώ στο εξωτερικό θα ξεκινήσει από τις χώρες που η εταιρεία διαθέτει ΑΠΕ.
πηγή: Capital.gr