Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου, 2023

Πώς λειτουργεί το καινούριο σύστημα για οφσάιντ της FIFA που βασίζεται στην Τεχνήτη Νοημοσύνη

Μία πολύ σημαντική καινοτομία για το ποδόσφαιρο έχει τεθεί σε λειτουργία στο φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ. Ο λόγος για το SAOT (Semi-Automatic Offside Technology). Ο σκοπός αυτής της τεχνολογίας είναι να ελαττώσει τον χρόνο που χρειάζονται οι διαιτητές να δουν αν υπάρχει οφσάιντ σε επίμαχες φάσεις, βοηθώντας τους παράλληλα να παίρνουν τις σωστές αποφάσεις. Ήδη, έχουν ακυρωθεί πολλά γκολ επειδή οι σκόρερ ήταν σε θέση οφσάιντ, με την βοήθεια του SAOT.

Ποια είναι η λειτουργία του συστήματος SAOT

Σε κάθε στάδιο στο Κατάρ, υπάρχουν 12 κάμερες στην οροφή, οι οποίες είναι συνδεδεμένες με το σύστημα, που καταγράφουν και υπολογίζουν την κάθε κίνηση των παικτών και της μπάλας, 50 φορές το δευτερόλεπτο. Το SAOT, είναι επίσης συνδεδεμένο με την μπάλα του αγώνα, όπου μέσα σε αυτή έχει τοποθετηθεί αισθητήρας, ο οποίος μετράει τη θέση του τελευταίου αμυντικού και επιθετικού, σε κάθε στιγμή του αγώνα. Όταν βλέπει κάποια παράβαση οφσάιντ, στέλνει ένα μήνυμα στους διαιτητές του VAR. Στη συνέχεια, αυτοί ενημερώνουν τον διαιτητή και εκείνος έχει την τελική απόφαση. Έπειτα, εμφανίζει την επίμαχη φάση στις γιγαντοοθόνες του σταδίου, εξηγώντας στους οπαδούς με ενδείξεις, τον λόγο που υπάρχει το οφσάιντ.

Για ποιο λόγο δημιουργήθηκε το SAOT

H FIFA, θέλοντας να ελαττώσει τον χρόνο που χρειάζεται το VAR (Video Assistant Referee) και οι διαιτητές για να υποδείξουν ένα οφσάιντ, αποφάσισε να δημιουργήσει μια τεχνητή νοημοσύνη, η οποία θα μείωνε χρονικά κατά πολύ τη διαδικασία. Με το VAR, οι διαιτητές έπρεπε μόνοι τους να βρουν την τελευταία επαφή του ποδοσφαιριστή με την μπάλα και μόνοι τους να σχεδιάσουν τη γραμμή του οφσάιντ. Πλέον τα κάνει όλα το SAOT. Το μόνο που απομένει για τους διαιτητές του VAR, είναι να δουν αν είναι οφσάιντ ο παίκτης και να ενημερώσουν τον διαιτητή, που έχει και την τελική απόφαση.

Πηγή: DW

Πηγή: ertnews.gr

mastografia_banner

σχετικα αρθρα

voucher_banner

ροη ειδησεων

mastografia_banner