Το πρόγραμμα IFESTOS προϋπολογισμού 500εκατ. ευρώ αποτελεί τη ναυαρχίδα των επενδύσεων του ομίλου Τιτάν στην προσπάθειά του να πετύχει μηδενικές εκπομπές ρύπων μέχρι το 2030.
Και για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, ο όμιλος σχεδιάζει να υλοποιήσει τη μεγαλύτερη επένδυση σε Carbon Capture Storage διοξειδίου του άνθρακα που θα οδηγήσει στο μηδενισμό των εκπομπών και σε αύξηση της παραγωγής τσιμέντου. Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο CCS στην Ευρώπη που θα οδηγήσει στην πλήρη διακράτηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από την δραστηριότητα του Τιτάνα που θα έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή 3 εκατ. τόνων τσιμέντου ουδέτερου ανθρακικού αποτυπώματος. Το πρόγραμμα IFESTOS έει ήδη εξασφαλίσει επιχορήγηση ύψους 234 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Καινοτομίας της ΕΕ και θα συμβάλει στην επίτευξη των εθνικών στόχων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής καθώς και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την εξωστρέφεια της βιομηχανίας.
Σημειώνεται ότι το διοξείδιο του άνθρακα που θα διακρατείται, σχεδιάζεται να αποθηκεύεται στην αποθήκη που θα δημιουργηθεί στον Πρίνο, η οποία μπορεί να μην υπερκαλύπτει όλες τις ανάγκες της χώρας, πρόκειται ωστόσο να αποτελέσει τη μοναδική εγκατάσταση εντός των συνόρων που θα έχει τη δυνατότητα να αποθηκεύσει CO2.
Στο πρόγραμμα IFESTOS, που αναφέρθηκε χθες ο πρόεδρος του Τιτάνα Δημήτρης Παπαλεξόπουλος με αφορμή τα εγκαίνια που πραγματοποιήθηκαν του νέου προθερμαντή με τον οποίο το εργοστάσιο κάνει ένα ακόμη βήμα μπροστά προκειμένου να αντικαταστήσει το 70% των συμβατικών καυσίμων που χρησιμοποιεί με υπολείμματα ανακύκλωσης. Και όπως τόνισε ο πρόεδρος του Τιτάνα Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, με την επένδυση αυτή ύψους 26 εκατ. ευρώ ο Τιτάνας πετυχαίνει βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς του, απορρόφηση 200 χιλιάδων τόνων υπολειμμάτων επεξεργασμένης ανακύκλωσης και μείωση κατά 150 χιλιάδες τόνους του ανθρακικού αποτυπώματος του εργοστασίου.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαλεξόπουλο, όραμα του ομίλου Τιτάν είναι μέχρι το 2030 το Καμάρι να είναι εργοστάσιο με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα και ψηφιοποιημένη λειτουργία μέσα από το πρόγραμμα IFESTOS.
Ο κ. Παπαλεξόπουλος τόνισε ότι στην Ελλάδα έχουμε βιομηχανίες διεθνώς ανταγωνιστικές που πιστεύουν στην πράσινη ανάπτυξη και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Μπορεί να είναι λιγότερες από όσες θα θέλαμε όμως υπάρχουν υπογράμμισε.
Σε κάθε περίπτωση η επιτυχία των επενδύσεων προϋποθέτει περισσότερες συνεργασίες αλλά και τη στήριξη του κράτους. Σημειώνεται ότι το παρών στην εκδήλωση των εγκαινίων του προθερμαντή έδωσε η διοίκηση του Τιτάνα, οι υπουργοί περιβάλλοντος και ενέργειας Θ. Σκυλακάκης και Ανάπτυξης Κ. Σκρέκας καθώς και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Του Χρήστου Στεφάνου από το energypress.gr