Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2022

Πότε μπαίνουν στα σούπερ μάρκετ παυσίπονα κι άλλα φάρμακα

Το πολύ μέχρι το Σεπτέμβριο θα έχουν κάνει “πρεμιέρα” στα ράφια των σούπερ μάρκετ και σε σημεία λιανικής πώλησης φάρμακα ευρείας χρήσης, όπως παυσίπονα και αντιπυρετικά, που πλέον δεν θα πωλούνται αποκλειστικά από τα φαρμακεία.

Ήδη έχει υπογραφεί η απαιτούμενη υπουργική απόφαση με την οποία καθορίζονται οι όροι για την κυκλοφορία των φαρμάκων αυτών στα ράφια λιανικής, τα οποία πλέον θα ονομάζονται φάρμακα γενικής διάθεσης (ΓΕΔΙΦΑ).

Πρόκειται για τα πρώτα 216 φάρμακα (43 δραστικές ουσίες) που οι καταναλωτές θα μπορούν να προμηθεύονται και εκτός φαρμακείων, για την αντιμετώπιση προφανών συμπτωμάτων (πχ. κεφαλαλγία, ναυτία κ.α), με απλές οδηγίες και ελάχιστες αλληλεπιδράσεις με άλλες θεραπείες. Στην ουσία δηλαδή πρόκειται για σκευάσματα γνωστά, που οι καταναλωτές ζητούσαν από τους φαρμακοποιούς για την ανακούφιση από πόνους, κρυολογήματα, συνάχι κ.ά.

Σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ, το επόμενο διάστημα θα πρέπει κανονικά να εκδοθεί σχετικό ΦΕΚ, με το οποίο θα γνωστοποιείται ο κατάλογος των 216 φαρμάκων που θα κυκλοφορούν πλέον ελεύθερα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ο τελικός κατάλογος θα αφορά εμπορικές ονομασίες φαρμάκων, που ήδη έχουν εγκριθεί από τον ΕΟΦ και βρίσκονται στο εμπόριο, και όχι δραστικές ουσίες.

Μένει επίσης να καθοριστούν οι νέες τιμές των φαρμάκων, που όπως λένε στελέχη της φαρμακοβιομηχανίας θα εξαρτηθεί από τη συσκευασία και την περιεκτικότητα, αλλά και από τον ανταγωνισμό, δεδομένου πως η τιμή τους αναμένεται να απελευθερωθεί.

Τα φάρμακα θα βρίσκονται τοποθετημένα σε ειδικά σταντ και σε διαχωρισμένο και διακριτό χώρο από τα υπόλοιπα προϊόντα, με ευκρινή σήμανση “Φάρμακα Γενικής Διάθεσης- ΓΕΔΙΦΑ”.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων