Σάββατο, 24 Ιουλίου, 2021

Πότε θα αρθούν πλήρως τα capital controls

Ένα μόλις βήμα έχει απομείνει για την πλήρη άρση των περιορισμών στις κινήσεις κεφαλαίων. Τα περιβόητα capital controls τέθηκαν σε ισχύ τον Ιούλιο του 2015 και έχουν συμπληρώσει 3 ½ χρόνια ισχύος. Η τελευταία χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων έγινε τον περασμένο Οκτώβριο, με την προοπτική την πλήρη άρση στο τέλος του 2018 ή στις αρχές του 2019.

Πλέον ο Ιανουάριος φεύγει και ο σχεδιασμός δείχνει να έχει «παγώσει». Το τελευταίο βήμα είναι η αποκατάσταση της ελεύθερης κίνησης κεφαλαίων στο εξωτερικό, δηλαδή η περαιτέρω αύξηση ορίων ή/και κατηγοριών συναλλαγών και, εν τέλει, η πλήρης άρση των περιορισμών στη μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό.

Ποια είναι τα κριτήρια για την οριστική και αμετάκλητη άρση των κεφαλαιακών περιορισμών; Κατ’ αρχάς, η ανοδική τάση των καταθέσεων και η πρόσβαση των τραπεζών στις αγορές για μακροχρόνια χρηματοδότηση, η συνεχιζόμενη μείωση των δεικτών μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων αλλά και η βελτίωση άλλων δεικτών λειτουργικής αναδιάρθρωσης με βάση τους συμφωνηθέντες στόχους.

Ποια είναι η εικόνα αυτή τη στιγμή; Οι καταθέσεις όντως επιστρέφουν στις τράπεζες, αλλά με πολύ βραδύτερους ρυθμούς από το προσδοκώμενο και μάλιστα με μπρος- πίσω (τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο οι ροές ήταν αρνητικές κατά 425 εκατ. ευρώ), ενώ η μάχη των «κόκκινων» δανείων μόλις άρχισε, καθώς με καθυστέρηση η κυβέρνηση και οι Ευρωπαίοι αντιλήφθηκαν ότι αυτή η βαριά κληρονομιά της κρίσης δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με «ασπιρίνες».

σχετικα αρθρα

6 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.

ροη ειδησεων

spot_img