Σημαντικά προβλήματα στην πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγείας έχει προκαλέσει τα τελευταία δύο χρόνια η πανδημία και αυτή η δυσλειτουργία παρατείνεται, αποκαλύπτει αναφορά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το συγκεκριμένο θέμα.
Εννέα στις δέκα χώρες του κόσμου είδαν τα συστήματα υγείας τους να «γονατίζουν» υπό το βάρος της πανδημίας, ενώ εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις στην παροχή όλων των βασικών υπηρεσιών υγείας, από τη σεξουαλική και την αναπαραγωγική υγεία, τη φροντίδα των νεογνών και των ογκολογικών ασθενών έως και τα προγράμματα εμβολιασμού, μικρών και μεγάλων.
Ακόμη και χώρες με οργανωμένα συστήματα υγείας έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα, σε επίπεδο πρωτοβάθμιας φροντίδας, στα τμήματα επειγόντων των νοσοκομείων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 36% των χωρών ανέφεραν ελλείψεις λόγω πανδημίας στη λειτουργία των ασθενοφόρων, το 24% στα ΤΕΠ και το 23% στα επείγοντα χειρουργεία.
Ο προγραμματισμός των τακτικών χειρουργείων διαταράχθηκε στο 59% των χωρών, ενώ μία στις δύο χώρες ανέφερε και προβλήματα στην παρηγορητική φροντίδα και στα προγράμματα αποκατάστασης.
Γενική παραδοχή της αναφοράς είναι ότι τα όποια προβλήματα των εθνικών συστημάτων υγείας με την πανδημία διογκώθηκαν.
Υγειονομικοί στα όρια
Οι υγειονομικοί εξαντλημένοι νοσούν από κορονοϊό ή… παραιτούνται, καθώς εκτός από τον φόρτο εργασίας έχουν να αντιμετωπίσουν ελλείψεις σε διαγνωστικά και θεραπευτικά μέσα και (σε κάποιες χώρες) ελλείψεις ακόμη και σε μέσα ατομικής προστασίας!
Μακροπρόθεσμες επιπτώσεις
Αυτή η διαταραχή, ιδίως με δεδομένη την ένταση και τη διάρκειά της, αναμένεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία και την ευημερία των πληθυσμών.
Και όπως αναφέρει η σχετική μελέτη «απαιτείται επείγουσα δράση με στόχο την αντιμετώπιση των προκλήσεων στη δημόσια υγεία, την αποκατάσταση των υπηρεσιών υγείας και την ελαχιστοποίηση της καταλυτικής επίδρασης της πανδημίας».