«Όταν ένας ρώσος αισθάνεται πως πράττει σωστά, γίνεται αήττητος» δηλώνει ο Πούτιν. Επίσης σημειώνει ότι η προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία ήταν μια στρατηγική απόφαση που ελήφθη μετά από πολύ σκέψη.
Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε μια μνημειώδη συνέντευξη στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS, για την οποία δεν έγινε σχεδόν καμία αναφορά σε ελληνικά media. Ο Πούτιν μίλησε για την προσάρτηση της Κριμαίας ως μια στρατηγική απόφαση που ελήφθη μετά από πολύ σκέψη, όπως αναμεταδίδει το rbth.com. Δήλωσε παράλληλα πως «όταν ένας Ρώσος αισθάνεται πως πράττει σωστά, γίνεται αήττητος!».
Σε ερώτηση αναφορικά με τις κυρώσεις που η Δύση έχει επιβάλλει στην Ρωσία αλλά και άλλες συνέπειες από την κρίση στην Ουκρανία και τη συνεχή πόλωση στις σχέσεις της Ρωσίας με την ΕΕ και τις ΗΠΑ, ο Ρώσος πρόεδρος απάντησε ότι οι κυρώσεις της Δύσης, η πτώση στις τιμές του πετρελαίου, η πτώση του εθνικού νομίσματος είναι συνέπειες που τις είχε υπολογίσει η κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας και τίποτε από αυτά δεν ήρθε απρόσμενα.
Μεταφέρω από το rbth.com τη δήλωση του Πούτιν ο οποίος σημείωσε ότι «Τίποτε από αυτά δεν πρόκειται να έχει “καταστροφικές συνέπειες” για την ρωσική οικονομία. Ποτέ δεν λαμβάνω μια απόφαση χωρίς να έχω μελετήσει τις συνέπειες για τη χώρα μου. Δεν έχω λάβει αυθαίρετα απόφαση, εδώ και 15 χρόνια… Και εάν δεν μπορώ να διαβλέψω τις συνέπειες, προτιμώ να περιμένω»
Ο ρώσος πρόεδρος χτίζει το ψυχροπολεμικό προφίλ του. Έχοντας μελετήσει προφανώς την εθνική αλλά και διεθνή ιστορία γνωρίζει ότι όπως στον ψυχρό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Σοβιετικής Ένωσης, η σιγουριά του ηγέτη για τη δύναμη και τη σταθερότητα του κράτους του είναι ο βασικός παράγοντας που κάνει τον λαό να τον ακολουθεί ακόμη και σε ριψοκίνδυνες κινήσεις. Όμως αυτό δε σημαίνει πως τα παραπάνω είναι μόνο προπαγάνδα. Το σχέδιο της ρωσίας να προσαρτήσει την Κριμαία και να επωφεληθεί από τις αποσχιστικές τάσεις στα ανατολικά της Ουκρανίας δεν είναι απλά κινήσεις τακτικής, όπως φαίνεται ότι λειτουργεί η νεοσύστατη ουκρανική κυβέρνηση. Είναι μέρη ενός γενικότερο σχεδίου του οποίου δεν μπορεί να μην είχαν προβλεφθεί κάποιες πιθανές συνέπειες όπως η πτώση του Ρουβλιού. Ίσως δεν γνώριζαν πόσο επιθετικές θα είναι οι κυρώσεις που θα επέβαλλε η Δύση, αλλά με πρώτο τον Πούτιν εμφανίζονται να είναι προετοιμασμένοι για μελλοντικές εξελίξεις και επενδύουν σε ένα πνεύμα υπερηφάνειας για εσωτερική κατανάλωση που θα τους είναι απαραίτητο καθώς χειροτερεύουν τα πράγματα με την Ευρώπη.