Η επιδημία του νέου κοροναϊού αποτελεί “πολύ σοβαρή απειλή για τον υπόλοιπο κόσμο”, προειδοποίησε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σήμερα, κάνοντας παράλληλα έκκληση στις χώρες να μοιράζονται τα δείγματα του ιού που διαθέτουν και να επιταχύνουν τις έρευνές τους για φάρμακα ή εμβόλια.
“Με το 99% των κρουσμάτων στην Κίνα, αυτή (η επιδημία) παραμένει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη χώρα αυτή, όμως αποτελεί και πολύ σοβαρή απειλή για τον υπόλοιπο κόσμο”, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγέσιους στην εναρκτήρια ομιλία του σε συνέδριο στο οποίο συμμετέχουν περισσότεροι από 400 ερευνητές και εθνικοί οργανισμοί, κάποιοι από τους οποίους μέσω βιντεοσύνδεσης από την ηπειρωτική Κίνα και την Ταϊβάν.
Στόχος του διήμερου συνεδρίου είναι να επιταχυνθεί η έρευνα για την παραγωγή εμβολίων, φαρμάκων και διαγνωστικών μεθόδων για τον εντοπισμό του νέου κοροναϊού, εν μέσω των εντεινόμενων ανησυχιών για τον τρόπο μετάδοσής του.
Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 42.708 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Κίνα και 1.017 θάνατοι, σύμφωνα με τον Τέντρος.
Πολλά ερωτήματα παραμένουν για την προέλευση του ιού, ο οποίος εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε αγορά της πόλης Ουχάν στην Κίνα που πουλούσε άγρια ζώα και μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.
“Ελπίζουμε ότι ένα από τα αποτελέσματα του συνεδρίου αυτού θα είναι ένας οδικός χάρτης για την έρευνα, με τον οποίο θα συμμορφωθούν οι επιστήμονες και οι δωρητές”, επεσήμανε ο Τέντρος.
“Το βασικότερο είναι αλληλεγγύη, αλληλεγγύη, αλληλεγγύη. Αυτό ισχύει κυρίως στο μοίρασμα δειγμάτων και ακολουθιών”, υπογράμμισε. “Για να νικήσουμε αυτή την επιδημία χρειάζεται να μοιραζόμαστε με τρόπο ανοικτό και δίκαιο (τις πληροφορίες)”, πρόσθεσε.
Κίνδυνος να πλήξει το 60% του πληθυσμού
Την δραματική πρόβλεψη ότι αν δεν ελεγχθεί γρήγορα η επιδημία του κοροναϊού, που έχει μέχρι στιγμής προκαλέσει τον θάνατο 1.016 ανθρώπων, τότε ο ιός είναι πιθανό να πλήξει το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού, κάνει ένας διάσημος επιδημιολόγος του Χονγκ Κονγκ.
Όπως αναφέρει ο βρετανικός Guardian, η προειδοποίηση του καθηγητή Γκάμπριελ Λουάνγκ δεν απέχει πολύ από την εκτίμηση tου επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι τα πρόσφατα κρούσματα σε ασθενείς που δεν είχαν ποτέ ταξιδέψει στην Κίνα μπορεί να αποτελούν μόνο την «κορυφή του παγόβουνου».
Η εξήγηση γι αυτές τις ανησυχητικές προβλέψεις έχει να κάνει με την εκτίμηση των περισσοτέρων ειδικών που επισημαίνουν ότι κάθε άνθρωπος που μολύνεται θα συνεχίσει να μεταδίδει τον ιό σε περίπου άλλους 2,5 ανθρώπους. Αυτός ο ρυθμός της μετάδοσης της επιδημίας μας δίνει και το ποσοστό 60-80% για τα κρούσματα που μπορεί να εμφανιστούν στον παγκόσμιο πληθυσμό.
Ο εξειδικευμένος στους κοροναϊούς καθηγητής, ο οποίος έπαιξε σημαντικό ρόλο και στην επιδημία του SARS το 2002-2003 – θα υποστηρίξει στη συνάντηση που θα έχει με τους επικεφαλής του ΠΟΥ στη Γενεύη τις επόμενες ημέρες, ότι το βασικό θέμα είναι η ακριβής αποτύπωση της έκτασης της παγκόσμιας επιδημίας και το δεύτερο, να ελεγχθεί αν τα δραστικά μέτρα που πήρε η Κίνα για να σταματήσει τη διασπορά είχαν αποτέλεσμα. Γιατί όπως εξηγεί στον Guardian, αν αυτό ισχύει ,τότε θα πρέπει και οι άλλες χώρες να υιοθετήσουν ανάλογα δραστικά μέτρα.
«Είναι πιθανόν να μολυνθεί το 60%-80% του πληθυσμού; Μπορεί όχι. Μπορεί αυτό να συμβεί σε κύματα. Μπορεί ο ιός να μειώσει τη θνησιμότητά του γιατί δεν βοηθάει αν σκοτώνει τους πάντες στο πέρασμά του γιατί θα σκοτωθεί και ο ίδιος» είχε υποστηρίξει ο Λουάνγκ σε έρευνά του που δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο στο περιοδικό Lancet.
Μεγάλο ζήτημα για τους επιστήμονες εξακολουθεί να αποτελεί η περίοδος κατά την οποία οι άνθρωποι είναι φορείς του ιού αλλά δεν έχουν κανένα σύμπτωμα. Όπως εξηγούν είναι απαραίτητη η καραντίνα αλλά προκειμένου να διασφαλιστεί ότι κάποιος δεν είναι φορέας του ιού θα έπρεπε να υποβάλλεται σε εξετάσεις κάθε δύο ημέρες και σε περίπτωση που κριθεί θετικός να μετράει ξανά η περίοδος των 14 ημερών της καραντίνας.