Η προσπάθεια παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη βρέθηκε στο επίκεντρο της μαραθώνιας συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας το απόγευμα της Παρασκευής.
Η συνεδρίαση διηρκησε τρεισήμισι ώρες με σφοδρές αντεγκλήσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
“Το ελληνικό δημόσιο ουδέποτε έχει προμηθευτεί παράνομο λογισμικό”, τόνισε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.
Για προσπάθεια συγκάλυψης έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας ότι την πολιτική ευθύνη έχει αποκλειστικά ο κ. Μητσοτάκης. ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αντάλλαξαν πυρά με αφορμή διαρροές από τη συνεδρίαση της Επιτροπής.
Σήμερα, με νέα του ανακοίνωση το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, αναφέρει:
«Η ΝΔ πιστεύει ότι μέσω της ομερτά που πάντα επιβάλλει όταν ένα θέμα είναι δυσάρεστο για αυτήν, θα μπορέσει να εξαφανίσει τις συνταρακτικές αποκαλύψεις που διαδέχονται η μία την άλλη στο σκάνδαλο των υποκλοπών.
Αφού όλη μέρα χθες βομβάρδιζε τα Μέσα Ενημέρωσης με διαρροές όπου μεταξύ άλλων περιείχαν διαλόγους και τοποθετήσεις υπουργών της που πρόβαλαν ιστοσελίδες και κανάλια, από την κατά τα άλλα μυστική διαδικασία στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, μόλις ο διοικητής της ΕΥΠ αναγκάστηκε να ομολογήσει την παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θ. Κουκάκη και μάλιστα με υπόδειξη ξένων υπηρεσιών, άρχισε να ψελλίζει περί ισόβιας μυστικότητας και παραβίαση απορρήτου.
Η ΝΔ πρέπει να καταλάβει ότι δεν είναι αυτή που είναι σε θέση να κάνει υποδείξεις. Το σκάνδαλο των υποκλοπών είναι τεράστιο, αφορά παρακολουθήσεις Ελλήνων πολιτών και ενός πολιτικού αρχηγού και οφείλει αντί να κρύβεται πίσω από στημένες διαδικασίες να δώσει απαντήσεις σε πλήθος ερωτημάτων.
– Γιατί παρακολουθούσε η ΕΥΠ έναν οικονομικό συντάκτη που ερευνούσε υποθέσεις διαφθοράς επικαλούμενη λόγους εθνικής ασφαλείας; Ποιοι ήταν οι λόγοι αυτοί;
– Αν η παρακολούθηση όπως είπε ο κ. Κοντολέων, έγινε μετά από αίτημα ξένης υπηρεσίας, ποια είναι αυτή;
– Η ΕΥΠ ανταποκρίνεται άκριτα στα αιτήματα ξένων υπηρεσιών που θέλουν να παρακολουθούν Έλληνες πολίτες;
– Γιατί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσπάθησε να θολώσει τα νερά όταν ρωτήθηκε για την παρακολούθηση του κ. Κουκάκη και μιλούσε για υποθέσεις μεταξύ ιδιωτών όταν τον δημοσιογράφο όπως αποκάλυψε ο κ. Κοντολέων τον παρακολουθούσε η ΕΥΠ;
– Θα απαντήσει η κυβέρνηση ποιος είναι αυτός ο “ιδιώτης ” που με το ίδιο link παραβίασε το κινητό του κ. Κουκάκη και επιχειρησε να παραβιάσει και το κινητό του κ. Ανδρουλάκη; Ποιος είναι αυτός ο “ιδιώτης ” που παρακολουθεί έναν δημοσιογράφο και έναν πολιτικό αρχηγό που δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους;».
Για την χτεσινή συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, το σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ αναφέρει:
«Η χτεσινή συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής επιβεβαίωσε ότι τα περιστατικά υποκλοπών και παρακολούθησης προσώπων από -εγχώριες και ξένες- κρατικές υπηρεσίες κι από άλλους μηχανισμούς, γίνονται με βάση ένα διάτρητο θεσμικό πλαίσιο, αλλά και με βάση διακρατικές συμφωνίες που έχουν συναφθεί με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων.
Αυτό το πλαίσιο αξιοποιεί σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ, που εξακολουθεί να μη δίνει απαντήσεις για όλες τις υποθέσεις που έχουν καταγγελθεί, ανάμεσά τους και οι συνακροάσεις στο τηλεφωνικό κέντρο του ΚΚΕ, οι οποίες φυσικά αποδεικνύουν πως το απόρρητο των επικοινωνιών παραμένει «κενό γράμμα».
«Η Κυβέρνηση δεν έχει το τεκμήριο αθωότητας, αλλά ενοχής όσον αφορά τις παρακολουθήσεις – Πρέπει να αποδείξει ότι δεν κατέχει το λογισμικό» αναφέρει από την πλευρά του για το θέμα ο εκπρόσωπος τύπου του ΜέΡΑ25 Μιχάλης Κριθαρίδης, ενώ προσθέτει:
«Όταν μέχρι και η ίδια η Google ισχυριζόταν λίγο καιρό πριν ότι το λογισμικό “Predator” το έχουν προμηθευτεί κυβερνητικοί φορείς στην Ελλάδα, οι απλές κυβερνητικές διαψεύσεις δεν αρκούν.
Με δεδομένη την ομολογία του ίδιου του Διοικητή της ΕΥΠ (για τον οποίο η Κυβέρνηση έκανε ολόκληρες νομικές ακροβασίες ώστε να μπορέσει από την ασφάλεια της Αμερικανικής Πρεσβείας να μεταπηδήσει χωρίς τα τυπικά προσόντα στη θέση αυτή), όσον αφορά την με έξωθεν εντολή παρακολούθηση του δημοσιογράφου κ. Κουκάκη που ερευνούσε υποθέσεις οικονομικού περιεχομένου. Αλλά και υπό το πρίσμα ότι η υπηρεσία αυτή υπάγεται πλέον στον ίδιο τον Πρωθυπουργό, δεν αρκούν οι δήθεν διαβεβαιώσεις της Κυβέρνησης τις οποίες ο ίδιος ο κ. Κοντολέων “αδειάζει”.
Η Κυβέρνηση δεν έχει το τεκμήριο αθωότητας, αλλά ενοχής στην περίπτωση αυτή και πρέπει να αποδείξει ότι δεν τα κατέχει τα λογισμικά αυτά και ότι δεν πραγματοποιούνται παρακολουθήσεις δημοσιογράφων, πολιτικών ή και πολιτών μόνο και μόνο επειδή έχουν διαφορετικά φρονήματα από τα Κυβερνητικά.
Εγείρονται σοβαρά ζητήματα δημοκρατίας που αν λάβουμε υπόψη μας και την γενικότερη “στρατηγική της έντασης” που ακολουθεί η Μητσοτάκης Α.Ε., γίνονται ακόμα σοβαρότερα.