Ο διευθύνων σύμβουλος της Πρέμιερ Λιγκ, Ρίτσαρντ Μάστερς, πιστεύει ότι το σύστημα βίζας που εισήγαγε η Αγγλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία μετά το Brexit συνέβαλε στο ρεκόρ των 815 εκατομμυρίων λιρών που ξόδεψαν οι σύλλογοι της Premier League κατά τη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου και ζήτησε να τροποποιηθεί.
Το σύστημα έγκρισης κυβερνητικών οργάνων που βασίζεται σε βαθμούς (GBE) που τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2021 εμποδίζει τους αγγλικούς συλλόγους να υπογράψουν ξένους παίκτες μέχρι να γίνουν 18 ετών. Όμως ο Μάστερς, παρά το γεγονός ότι αναγνώρισε ότι εισήχθη σε μια προσπάθεια να αυξηθεί ο αριθμός των προκριθέντων στην Αγγλία παίκτες στην Πρέμιερ Λιγκ, επέμεινε ότι οι κανονισμοί σήμαιναν ότι οι σύλλογοι είχαν αναγκαστεί να πληρώσουν ένα ασφάλιστρο για να υπογράψουν τους καλύτερους αναδυόμενους αστέρες.
«Πιστεύουμε ότι χρειάζεται μια μικρή προσαρμογή γιατί είναι ένα πολύ σφιχτό σύστημα που είναι πολύ πιο σφιχτό από άλλα αθλήματα σε αυτή τη χώρα», είπε ο Mάστερς στο Business of Football Summit των Financial Times. «Ενώ είμαστε απόλυτα αφοσιωμένοι στην ανάπτυξη νέων, εγχώριων παικτών και θέλουμε ο Gareth Southgate να είναι επιτυχημένος, όταν έχεις περιορισμένη προσφορά παικτών που μπορείς να αναζητήσεις και έχεις μεγάλη ζήτηση, τότε είναι ελαφρώς πληθωριστικό. Σίγουρα δεν είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο ξοδεύονται πολλά χρήματα και καταρρίπτονται ρεκόρ στη μεταγραφική περίοδο της Premier League, αλλά είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει.
«Έχουμε δημιουργήσει ένα κερδισμένο πλεονέκτημα έναντι των Ευρωπαίων ανταγωνιστών μας και μεγάλο μέρος αυτού του κερδισμένου πλεονεκτήματος πηγαίνει σε εκείνους τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές στα τέλη μεταγραφής για παίκτες που δεν μπορούμε πλέον να αγοράσουμε σε μικρότερη ηλικία. Έχει να κάνει εν μέρει με το σύστημα GBE».
Η δαπάνη της Τσέλσι άνω των 300 εκατομμυρίων λιρών σε παίκτες τον Ιανουάριο διπλασίασε το προηγούμενο ρεκόρ και ανέβασε τις δαπάνες της σε περισσότερα από 600 εκατομμύρια £ υπό τους Αμερικανούς ιδιοκτήτες της. Ο Mάστερς άφησε να εννοηθεί ότι η Premier League θα παρακολουθεί προσεκτικά για να διασφαλίσει ότι συμμορφώνεται με τους κανονισμούς της για το Financial Fair Play, αλλά αναμένει ότι θα προσπαθήσει να ισορροπήσει τα βιβλία εσόδων εξόδων πουλώντας παίκτες το καλοκαίρι.
«Οι νέοι ιδιοκτήτες είναι κάτοχοι του συλλόγου για λιγότερο από ένα χρόνο», είπε. «Είχαν δύο μεταγραφικές περιόδους. Πρέπει να κρίνεις την ποδοσφαιρική ομάδα μετά από τρία ή τέσσερα χρόνια. Μπορεί να είχαν αγοράσει, αλλά πιθανότατα θα υποστήριζαν ότι έχουν διαφορετική μεταγραφική πολιτική από το προηγούμενο καθεστώς με νεότερους παίκτες, μεγαλύτερα συμβόλαια και χαμηλότερους μισθούς. Σύμφωνα με τους κανόνες μας, είναι ένα τεστ σε περίοδο 12 μηνών, οπότε το ερώτημα είναι αν θα πουλήσουν ορισμένους από τους υπάρχοντες παίκτες τους στην επόμενη περίοδο. Δεν είμαι εδώ για να τους υπερασπιστώ, αλλά πρέπει να κρίνετε αυτά τα πράγματα σε μια χρονική περίοδο».
Πηγή: The Guardian
Επιμέλεια-μετάφραση: Σπύρος Απελάκης
Πηγή: ertnews.gr